Slovenija
3136 ogledov

Opečeni 4-letnik je moral čakati 40 minut: To je pokazal nadzor

Splošna bolnišnica Celje Facebook
Bolnišnica se za dogodek, ko je moral štiriletnik z opeklino na stopalu, pred bolnišnico čakati 40 minut, a strokovne napake pri obravnavi niso ugotovili

"V bolnišnici obžalujemo in se opravičujemo za časovno komponento, ki je povečala čustveno stisko staršev in je odstopala od protokola," je pravi v. d. strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina po tem, ko je bolnišnica zaradi postopanja s štiriletnim dečkom, ki ga je oče na urgenco pripeljal zaradi opekline na nogah, uvedla strokovni nadzor.

Komadina: Zdravnik je deloval v dobri veri

Zaradi sočasnega respiratornega infekta pri otroku se je pojavil zelo opravičen sum na covid, razlaga Komadina. Zdravnik ga je zato poslal na hitri antigenski test, rezultate testa pa je otrok moral čakati v avtu.
"Obžalujemo, da deček na izvid ni čakal v prostorih bolnišnice, ki jih imamo v ta namen določene, da bi bilo pod medicinskim nadzorom lajšanja bolečine," pravi Komadina, a hkrati opravičuje, da je zdravnik deloval v dobri veri, saj se je želel izogniti tveganju, da bi se deček s korono nalezel v sivi coni, kamor so nameščeni bolniki s sumom na covidom.
"Zdravnik je deloval v dobri veri, ali otroka dati za krajši čas v prostore sive cone, kjer zadržujemo vse, pri katerih še sum ni potrjen, določeno tveganje, da se nalezejo, trudimo se, da bi ločevali te obravnave, v prostorski stiski, ki jo imamo, delujemo, kakor zmoremo."

Okrožnica ministrstva za zdravje predvideva, da se vse urgentne obravnave ter obravnave otrok, mlajših od 15. let, izvajajo brez pogoja PCT. 

Strokovne napake ni bilo

Staršem so se opravičili osebno in javno. "Interni strokovni nadzor je pokazal, da časovni odmik ni vplival na rezultate zdravljenja. Ti bi bile enaki, če bi se obravnava začela takoj ob prihodu v urgentni center," pravi Komadina. Deček je utrpel lažje povrhnje opekline stopala, ki je zavzemala manj kot dva odstotka. "Čakanje na bris tako ni vplivalo na potek in zdravljenje opekline. Mnenje komisije je, da pri zdravljenju otroka ni prišlo do strokovne napake," ugotovitve strokovne komisije, ki je izvajala strokovni nadzor.

Komadina poudraja, da je bila bolnišnica v preteklih dneh in tednih pred tem večkrat predmet preiskave, ali uspešno in striktno izvajajo pravilo PCT, zato je bilo to pretiravanje verjetno posledica tega. 
"Da do takšnega zapleta ne bi več prišlo, bomo vso zdravstveno osebje še enkrat seznanili s priporočili in smernicami za izvajanje zdravstvene dejavnosti v času epidemije covid-19. V ta namen bomo izvedli strokovne konference. Z zdravstvenim osebjem, ki se je odločilo za takšno obravnavo, smo opravili varnostni razgovor. V Splošni bolnišnici Celje se zavedamo odklona od predpisanega protokola in ga obžalujemo," še pravi Komadina. 

Dečkovi starši opravičila bolnišnice niso sprejeli; pravijo, da zato, ker zdravstveni delavci dečku v času čakanja niso lajšali bolečin.

Na celjski urgenci več težav

"Obljubljam, da pri pacientih, ki so nujni, ne bo več prihajalo do zamikov obravnave, tudi če PCT pogoj ne bo izpolnjen," je dejala direktorica SB Celje Margareta Guček Zakošek.

To je že tretji odmevni primer celjske bolnišnice v času korone. Avgusta lani so zaradi vnetja rane po poškodbi noge starši s petletnim sinom prišli na celjsko urgenco. Otroka so kljub bolečinam in visoki vročini, ki je bila posledica sepse, poslali domov, saj da morajo za nadaljnjo obravnavo najprej pridobiti izvide testa na koronavirus. Deček je bil operiran šele po 21 urah, ko je zdravnik ocenil, da je stanje preresno, da bi še naprej čakali na rezultat.

Podoben dogodek se je zgodil še mesec dni kasneje. 

Komentarjev 16
  • eminenca 20:11 11.oktober 2021.

    jah glede urgentih zadev je treba prekomorno stokat in jamrat, da priudeš na vrsto ... starši premalo vztrajni, najprej se v bolnici ukvarjajo s trupli, potem pa slidojo taki drugačne poškodbe ... ampak brez čivkanja in jamranjja ni nič ... ...prikaži več boli ga, peče ga , dejte , on ne bo zdržal, ta mu bi se moral na glas cmerat in še kat... tko pa oni lepo počasi ... nihče ne bo odgovoren

  • molka 19:26 11.oktober 2021.

    budala na kubik

  • rd2dmk2 18:41 11.oktober 2021.

    pa še to.. že v članku je omenjeno da je to tretji primer... počasi jim bo prišlo v navado. potem bo pa prišel mož s strdjo ( ne, ne, ne s strdjo.. saj veste, ko postaneš lačen ), prišel bo ...prikaži več mož s pištolo, pa bodo 4 mrtvi ( primer Izola ). sam da veste.. sami ste si krivi, dohtarji.