Slovenija
202 ogledov

"To je poseg v zasebnost"

TZavto 12.10.10, Google Car, street view, foto: reuters Reuters
Google Street View. Fotografije lahko zameglite, težje tudi odstranite.


Kljub vsesplošnemu navdušenju nad fotografijami Slovenije na Googlovih spletnih zemljevidih pred dobrim mesecem pa zdaj številni javno dostopne fotografije, na katerih so oni, njihovi avtomobili in hiše, občutijo kot poseg v zasebnost. Bralka, ki jo je Googlov avto fotografiral pred hišo, se je obrnila na nas, saj jo "zelo moti, ker lahko zdaj vsak vidi, da imajo v tej hiši, na tem naslovu, tak motor. Že tako v bližini redno prihaja do tatvin." Nadaljevala je, da je najbolj sporno pri tem, da je celotna ulica na zasebnem zemljišču, spletnemu velikanu pa nihče od lastnikov zemljišča ni dovolil fotografiranja, zato fotografije občuti "kot čisti poseg v zasebnost".

Google lahko tudi tožite

Pri Googlu zatrjujejo, da so njihovi vozniki vozili le po javnih površinah: "Če se voznik zapelje po zasebnem zemljišču, nas o tem obvesti in fotografijo odstranimo pred objavo." Vseeno pa dopuščajo možnost, da v nekaterih primerih vozniki niso vedeli, da so na zasebnem zemljišču, a bodo na zahtevo "Prijavi težavo" takšne fotografije odstranili. 
Pri informacijski pooblaščenki pojasnjujejo, da bi bilo glede snemanja fotografij na zasebnem zemljišču mogoče sprožiti tudi zasebno tožbo zaradi motenja posesti, a dodajajo, da uspešnost take tožbe težko ocenjujejo, saj to ni njihova pristojnost.

Po enem letu bodo brisali

Pri spletnem velikanu pojasnjujejo, da uporabnikom omogočajo tudi dodatno zameglitev, kjer poleg samodejne zameglitve obrazov in registrskih tablic zasenčijo ves avtomobil, hišo ali človeka. Z Google Street Viewa pa uporabniki lahko zahtevajo odstranitev fotografij, ki prikazujejo nasilje ali goloto. 
Surove nezamegljene posnetke, ki so nastali v vseh državah Evropske unije, tudi Sloveniji, pa bo moral Google izbrisati v največ enem letu od zajema.

Komentarjev 8
  • McBobo 12:51 06.marec 2014.

    A svoje osebne fotografije dajati na fb pa ni idiot.sk.o?

  • JellyFish 11:56 06.marec 2014.

    Večje bedarije kot google street še nisem doživela v svojem življenju, plus tako kot je slow slow napisal, folk si je še na fb dal sliko, res, bolano če mene vprašaš.:)

  • slow_slow 11:36 06.marec 2014.

    Heh in kaj je največje presenečenje,ljudje so masovno zadeve pokazali na FB, da olajšajo delo nepridipravim :D