Slovenija
12787 ogledov

To je pred sejo vlade o morebitnih novih ukrepih povedal Poklukar

Covid-19 osebje zaščita testiranje Profimedia
Vlada danes o morebitnem zaostrovanju ukrepov.

Minister Janez Poklukar je pred sejo vlade dejal, da glede na včrajšnje srečanje strokovne skupine za covid-19 danes praviloma ne bodo sprejemali "nobenih drastičnih ukrepov", temveč bodo "trdno nadaljevali z že dogovorjenimi". Prav tako po njegovih besedah noben dogovor s tujimi državami za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov še ni dokončen.

Minister za obrambo Matej Tonin je namreč včraj po srečanju z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami.

Italijani razumejo, pripravljeni so pomagati

Kot so danes dodatno pojasnili na ministrstvu za za obrambo, sta ministra ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju proti covidu-19. Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

"Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu," so zapisali.

Dogovor do konac leta 

Tonin je kasneje v izjavi za medije izrazil pričakovanje, da bodo italijanski zdravstveni delavci v Slovenijo prišli kmalu. Dogovor o pomoči se nanaša na obdobje do konca leta, "potem pa se po vseh napovedih pričakuje, da se bodo številke okuženih in nato hospitaliziranih tako zmanjšale, da bo slovenski zdravstveni sistem zmogel sam".

Ob tem je Tonin izrazil pričakovanje, da bi trenutni ukrepi, med njimi strožji nadzor pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pomembno zmanjšali število okuženih in da bi posledično slovenski zdravstveni sistem zmogel sam poskrbeti za vse obolele, pa tudi tiste, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne nege.

Covid, otroci, šola Slovenija Svetovalna skupina predlagala takšne ukrepe Vlada Janez Janša ffp2 Slovenija Slovenci vladi ne zaupajo, želijo ostrejše ukrepe

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 22:23 18.november 2021.

  Tonin misli, da je v strateški računalniški igrici in se precej tako tudi obnaša. V real lifu pa pogrne ne polni črti.

 • jate 19:32 18.november 2021.

  ma mati moja ,ma kake burleske :-))

 • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 18:31 18.november 2021.

  Morebiti,morebitno,morda pa obstaja Nakamichi MB700 in Infinity zvičniki seije Kapa...,YOUTUBE : "SINAN SAKIĆ - Zaljubljen u tebe".