Slovenija
15 ogledov

'To je slabo za banko'

"Vse odločitve sem sprejemal skladno s predpisi in v dobro banke. Zato me odloči Žurnal24 main
Draško Veselinovič se čudi, da je nadzorni svet Nove Ljubljanske banke sprejel ponujeni odstop.
 

Zdaj kadrira Gaspari

Govorice iz NLB. Veselinovičev odhod z mesta predsednika uprave so v NLB pospremili z vrsto govoric. Povzemamo nekatere:
• Belgijska banka KBC, solastnica NLB, z Veselinovičem ni bila zadovoljna in je njegov odhod podprla.
Glavno besedo pri izbiri kandidatov za nov nadzorni svet ima razvojni minister Mitja Gaspari. V igri za nadzorni svet je Gregor Dolenc, ki je pred leti že bil predsednik nadzornega sveta. Šefa Engrotuša in Kolektorja Aleksander Svetelšek ter Stojan Petrič se sicer omenjata kot kandidata, a imata zaradi navzkrižja interesov malo možnosti za uspeh.
Banko dejansko vodita člana uprave Matej Narat in Alojz Slavko Jamnik, ki sta odločala o večini spornih zadev, na primer o tajkunskih posojilih.
Bi se lahko ponovila Istrabenzova zgodba in se Veselinovič prijavi na razpis? Malo verjetno, menijo v NLB.

"20. aprila letos sem predsedniku nadzornega sveta Igorju Marinšku ponudil svoj odstop. Za ta korak sem se odločil v dobro banke, ker sem želel zaščititi interese institucije in prispevati k umiritvi razmer," je sporočil predsednik uprave NLB v odhodu Draško Veselinovič.

Nadzorni svet je njegov odstop sprejel, Veselinovič pa je bil ob tem presenečen. Ponovil je, da odstopa ni ponudil, ker bi naredil kaj narobe, pač pa zato, ker je želel prispevati k umiritvi razmer v banki.

Kdo bo novi šef?
Novega predsednika uprave bodo iskali prek javnega razpisa. V kuloarjih pa prav veliko imen še ni krožilo. V banki so, kot je v takšnih primerih običajno, omenjali Jurija Detička, predsednika uprave dunajske Adria Banke, kjer je NLB solastnica, banka pa dobro posluje.

Belgijska KBC odstopa ni komentirala, finančnika Metka Tekavčič in France Arhar pa sta ocenila, da hiter odstop ni dober ne za NLB ne za bančni sistem.

Miniintervju z ekonomistom Maksom Tajnikarjem: "Težko bo najti boljšega"
Je odločitev nadzornega sveta NLB presenetljiva?
Ni presenetljiva. Vendar pa NLB ne vodi le predsednik, ampak uprava. Zadnja leta so v banki ostajali ljudje številka dve, predsedniki uprav pa so se menjali.

Kaj so pomenile takšne zamenjave?

Predsedniki uprav so imeli le malo možnosti izvršiti svojo voljo, bili so na očeh javnosti, ljudje številka dve pa so odločali na primer o tajkunskih kreditih.

Kako ocenjujete Veselinoviča?
Veselinoviča je škoda, ker je dober finančnik in bančnik. Težko bomo našli veliko boljšega človeka.

Kaj menite o odstavitvi?
"Banke niso laboratoriji za eksperimentiranje, predsedniki uprav pa ne poskusni zajčki. Dobrih slovenskih bank nam manjka, dobrih menedžerjev tudi. Davkoplačevalci od lastnikov in nadzornikov pričakujemo več resnosti," meni Franci Zavrl, mojster komuniciranja.

"Odločitev o sprejemu odstopa se mi zdi pravilna. Je pa to šele vrh ledene gore, saj je za napačno poslovno politiko NLB v preteklih letih kriva celotna stara uprava. Upam, da bodo nadzorniki novega predsednika uprave poiskali v mednarodnih finančnih krogih in da bo ta imel mandat oblikovati povsem novo upravo," meni ekonomist Jože P. Damijan.

"Pričakovan odstop, s katerim si poskuša vlada zagotavljati neko brezmadežnost, s katero želi pokazati, da je kos situaciji. A resnica je povsem drugačna. Prišel bo neki nov Veselinovič, spet se bo pojavilo vprašanje reprogramiranja kreditov. Na koncu bodo davkoplačevalci to pokrili," meni politični analitik Boštjan M. Turk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.