Slovenija
7106 ogledov

Poslanci podprli novelo zakona o minimalni plači

Denar
DZ je s 56 glasovi za in nobenim proti podprl novelo zakona o minimalni plači. Ministrica zavrača očitke delodajalcev, da se bodo podrla plačna razmerja.

DZ je s 56 glasovi za in nobenim proti podprl novelo zakona o minimalni plači, ki so jo ob podpori koalicijskih poslanskih skupin pripravili v stranki Levica. Predlog je dopolnjen z amandmaji, ki jih je že v ponedeljek podprl matični odbor, za razpravo na plenarni seji pa ni bilo vloženih dodatnih dopolnil.

Po predlogu se bo minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Poleg tega ureja tudi časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače - dodatki bodo iz minimalne plače izločeni s 1. januarjem 2020 - ter formulo za njen izračun, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Dve dopolnili

Poslanke in poslanci so odločali o dopolnjenem predlogu, ki ga je sprejel odbor državnega zbora za delo. Od prvotnega predloga se slednji razlikuje po tem, da predvideva izločitev dodatkov iz minimalne plače šele s 1. januarjem 2020 in ne z letom 2019 ter formulo za izračun minimalne plače omejuje navzgor. 

Dodatki vključujejo posebne pogoje dela, plačilo za delovno in poslovno uspešnost ter dodatek za delovno dobo. Formula pa omejuje izračun plače tako navzdol kot navzgor, in sicer najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunami minimalnimi življenjskimi stroški. 

Ministrica pričakuje potrditev novele

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je pred današnjo sejo po navedbah STA poudarila, da Slovenija beleži eno višjih gospodarskih rasti in da je prav, da to občutijo tudi delavci. 

"Vsak delavec mora prejemati takšno plačilo, ki mu omogoča dostojno življenje brez socialnih transferjev," je dejala. Približno 6000 zaposlenih je namreč po njenih besedah prejemnikov socialnih transferjev, kar se ji zdi nedopustno.

Izpostavila je, da si je ves čas prizadevala, da bi "o tako pomembnem vprašanju, kot je minimalna plača", stekel socialni dialog in zavrnila očitke delodajalcev, da bo dvig minimalne plače podrl plačna razmerja. 

Delodajaci proti

Predlog novele je sicer naletel na burne odzive delodajalskih organizacij, ki so predlagateljem očitale, da so se sprememb, ki bodo podjetjem močno otežile poslovanje, lotili brez socialnega dialoga.

Delodajalci so med drugim opozarjali, da bo dvig minimalne plače porušil plačna razmerja in povzročil uravnilovko, slišati pa je bilo celo opozorila o zapiranju podjetij zaradi nepričakovanega velikega dviga izdatkov za plače. Vlado so tudi pozvali, naj raje davčno razbremeni vse plače.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 6
  • Samo Jaznik 06:50 14.december 2018.

    kaj pa pokojnine - kje so zdaj glasne stranke SAB, DESUS ....

  • sam50 18:26 13.december 2018.

    Tako bo 1050 kot so pokojnine 1000 po Kahlu...

  • borut08 12:10 13.december 2018.

    Ne more biti vecja placa ce lopove podpirate oz.volite,ki poskrbijo,da se drzavna blagajna izcrpava in treba bo zacetii misliti z svojo glavo in ne ponizno in strahopetno slediti ukazom elit in drzave ter podlest policijskem terorju.