Slovenija
630 ogledov

To je treba upoštevati pri izbiri mobilnega ponudnika

Izbiranje mobilnega telefona Profimedias
Telefoni so pri Telemachu precej dragi, nas je opozoril poznavalec. A je naročnina precej cenejša, kakšen je skupni strošek? Pripravili smo primerjavo skupnih stroškov za najpopularnejše pakete in telefone.

Včeraj smo poročali, da je Telemach na trg prišel s tremi paketi, ki so cenovno ugodni, pripravili pa smo tudi primerjavo s primerljivimi paketi. 

A poznavalec nas je opozoril, da skoraj vsak, ki potrebuje veliko interneta, kupi tudi mobilni telefon, ti pa da so pri Telemachu precej dragi. 

Za S6 28 evrov na mesec, drugje pa 13

Tako bi moral naročnik paketa Še več za mobilni telefon Samsung S6 32 GB plačevati 27,91 evra na mesec, pri Simobilu na paketu Ultimativni L pa le 13. 

Ključen za odločitev je tako skupni strošek paketa in telefona na mesec, zato v tabeli za izbrane telefone prikazujemo prav to. V tabeli je primerjava skupnih stroškov pri Telemachovem paketu Še več, ki bo po oceni poznavalca njihov paradni paket in bo najbrž pritegnil okrog 80 odstotkov strank, ter primerljivimi paketi Telekoma in Simobila. 

Primerjava mobilni paketi | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Ali nizka naročnina izniči učinek dražjega  telefona

Učinek dražjega telefona sicer omili ali celo izniči nižja naročnina pri Telemachu.

Skupni mesečni strošek za kupca Samsung Galaxy S6 36 GB tudi s popustom za obstoječe Telemachove naročnike je na primer višji kot pri Simobilovem paketu Ultimativni M, ki ima sicer 3 GB manj prenosa podatkov. Pri paketu Ultimativni M, ki ponuja gigabajt več prenosa podatkov, pa je skupni strošek le osem centov višji. Pri naročnini brez popusta pa je Telemach dražji od Simobila in le dva evra cenejši od Telekoma, ki ponuja do dvakrat več prenosa podatkov. 

Mesečni strošek za paket in iPhone od 38,91 do 48,07 evra

IPhone 6 16 GB je skupaj z naročnino pri Telemachu brez popusta za štiri oziroma osem evrov na mesece cenejši kot pri Simobilu in za šest cenejši kot pri Telekomu. 

Skupni strošek (brez popusta) je pri Galaxy A3 pri Telemachu evro oziroma tri nižji kot pri Simobilu ter sedem evrov nižji kot pri Telekomu, pri Xperii M4 je razlika od štiri do šest evrov na mesec, pri Lumii 535 pa od pet do deset evrov. 

Koliko ste pripravljeni plačati za blagovno znamko

Ker so uporabniki zaradi blagovne znamke, ocene kakovosti omrežja ter pričakovane uporabniške izkušnje pri Telekomu pripravljeni za enak paket plačati več kot pri Simobilu in pri Simobilu več kot pri Telemachu, se poznavalec panoge sprašuje, ali bo Telemach s svojo ponudbo uspel prepričati večje število uporabnikov kot Tušmobil, sploh ker ljudje pri izbiri upoštevajo skupni strošek naročnine in mobilnega telefona. 

Poleg tega poudarja, da nacionalno gostovanje v Telemachovih paketih sicer ne bo več plačljivo, bo pa hitrost prenosa podatkov omejena na en megabit na sekundo. 

V Telemachu so sicer v posodobitev Tušmobilovega omrežja vložili več kot 50 milijonov evrov, v naročniški službi pa so oziroma bodo zaposlili sto novih ljudi. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • zdrej 09:32 28.september 2015.

    Si sigurno mobitel/telekom ali pa vsaj "fen" :-)Mogoče bi bilo potrebno še razčleniti na naročnino, aparat in normalizirano ceno storitev (koliko stane 1Gb, koliko stane povprečju en klic po slo).

  • samo.jst 15:16 26.september 2015.

    "Kdor kupuje mobitel,..." ne bo gledal te primerajve! Popoldanski novinarji za 50centov, ki ne vidite razlike med blagovno znamko in fizično napravo ali storitvijo :(

  • muffin 11:35 26.september 2015.

    Tistim, ki ne visimo cel dan na telefonu je tako 2000 enot/mesec več kot dovolj. Ko primerjamo kvaliteto storitev pa vidimo, da tudi tam Telekom (in Simobil) povozi Telemach, saj je zelo vprašljivo koliko od teh 5gb prenosa podatkov bomo ...prikaži več dejansko lahko kvalitetno izkoristili. Skratka, vidimo lahko, da je veliko odvisno od uporabnikovih dejanskih potreb in navad. Nam uporabnikom nič ne pomagajo vsi ti neomejeni paketi, če tega dejansko ne izkoriščamo ali pa zaradi slabe infrastrukture sploh ne moremo izkoriščati. Če odmislimo džabest 2000 lahko znova ugotovimo, da je Telemach dejansko res najcenejši, vendar spet na račun slabše kvalitete storitev. Simobil in Telekom sta tako, po mojem mnenju, za tiste, ki koristite veliko prenosa podatkov zaradi dobre infrastrukture edina dobra ponudnika