Slovenija
5860 ogledov

Reportaža: "To je vse en velik šušmuš"

Bela Cerkev
1/7
V Beli Cerkvi ljudje še vedno ne vedo z gotovostjo, ali bo v nedeljo ponovitev 2. kroga lokalnih volitev. Vedo pa, da situacija ne teče na njihov mlin. Razdvaja jih. Močno.

Bela Cerkev. Dolenjska vasica nad avtocesto, ki pelje proti Ljubljani oziroma Zagrebu. Med zgledno urejenimi hišami v zimskem dopoldnevu delovnega tedna praktično nikogar ni na spregled, mir tu in tam zmoti le pasji lajež. Za zidovi hiš, v gasilskem in vaškem domu, vaški gostilni, vinotoču, ki je odprt le vsak dan popoldne, pa vre. Med ljudmi vre.

Bela Cerkev | Avtor:

Ljudje razdvojeni, skregani

Domačini Bele Cerkve o zapletu sicer z novinarji ne govorijo radi. "Pridi, boš kaj spila, mrzlo je," me povabijo v več hiš, ko pa povem, kaj bi rada, le redki želijo z imenom in priimkom povedati, kaj se dogaja.

"To je en velik šušmuš!" "Očitno so nas želeli skregati." "Seveda se čutijo pritiski, ne le to, tudi podkupovanje. Od kavic naprej," pripovedujejo, a pred tem želijo zagotovilo, da jih ne bom podpisala. Le redki za naš portal podajo izjavo.

"Velika, velika škoda, da je do tega prišlo. Ljudje smo bili složni, zdaj pa je v kraju razkol," vendarle pove domačin Jože Vidic, ki doda, da se napeto vzdušje kaže na vsakem koraku. "Osebno menim, da je program dober tako od enega kot od drugega kandidata, pri čemer pa se pri Hribarju vendarle odpira vprašanje financiranja. Kakorkoli, ljudje bodo na koncu morali sprejeti, kakor bo odločeno, menim pa, da se to še ne bo kmalu končalo. Razkol med ljudmi se ne bo kmalu končal."

Podobnega mnenja je domačin Franc Hribar, ki pravi, da so bili v Beli Cerkvi in okoliških vasicah ljudje složni, volilni zaplet pa da jih je močno razdvojil. "Do amena, bom rekel kar po domače. Kar zdaj delajo, ni higienično. En drugega prepričujejo, zastopniki ene ali druge strani izvajajo močan pritisk, ljudje, sosedje, bratje, se prepirajo zaradi županskih kandidatov."

Slavko Gregorčič gre celo korak naprej in pravi, da ga je enostavno sram, da živi v takšnem okolju, kakršen se kaže po tem zapletu. "Pritiski so močni, predvsem iz šmarješkega lobija. Med ljudmi je razdor. Velik razdor. Pri nas, veste, vsak vsakega pozna, to ni Ljubljana. Ljudje prepričujejo drug drugega, se prepirajo. To v nedeljo, če bomo volili, ne bo pri koncu. Besede so pretežke."

Bela Cerkev | Avtor:

Bo vendarl pretehtal en priznani glas?

V petek dopoldne sicer še vedno ni povsem jasno, ali bo v kraju ponovitev drugega kroga lokalnih volitev; vse kaže, da ne. Kot je znano, županske volitve so na volilno nedeljo sprva kazale na neodločen izid med aktualno županjo Bernardko Krnc in protikandidatom Marjanom Hribarjem. Situacija bi prvič v samostojni Sloveniji zahtevala žreb župana.

Po vloženih ugovorih z obeh strani je volilna komisija Hribarju priznala glas z glasovnice, ki so jo sprva zavrgli kot neveljavno. Nanjo se je namreč volilka podpisala pod njegovo ime, ni pa obkrožila številke. S tem je Hribar dobil glas prednosti pred Krnčevo.

Volilna komisija se je poleg tega zaradi domnevnih nepravilnosti na volišču v Beli Cerkvi tam odločila ponoviti drugi krog volitev. Na nepravilnosti je opozoril kandidat Hribar, ki pa je nato v ponedeljek s strani upravnega sodišča zahteval preklic ponovne izvedbe drugega kroga, saj meni, da je po vseh preštetih glasovnicah nedvoumi zmagovalec volitev. Po Hribarjevem mnenju nepravilnosti v Beli Cerkvi, na katere je sprva opozoril, niso bile ugotovljene.

Upravno sodišče je včeraj odločilo, da se volitve v nedeljo ne izvedejo, da pa mora volilna komisija vnovič odločati o enem delu Hribarjevega ugovora. Kdaj naj bi se to zgodilo, predsednik volilne komisije Fredi Bančov ne ve, sodbe z obrazložitvijo namreč še niso prejeli. Vprašanje je, s kakšno pošto naj bi danes sodišče odločitev poslalo, kdaj se bo komisija sestala. Vse pa kaže, da volitev v kraju v nedeljo vendarle ne bo.

Bela Cerkev Volitve Slovenija Neverjetno. Nov zaplet v Beli Cerkvi.

Vsak se čuti zmagovalca

Domačin Jože Vidic razmišlja, da se bodo seveda ljudje v občini morali sprijazniti z izidom, kakršen bo. Aktualna županja je - tako meni Vidic - nekaj že pokazala, Hribar se bo moral, če bo župan, šele dokazati. "Ljudje so se odločili kakor so se, to je naša pravica v tej državi. Če smo ali so sprejeli pravilno odločitev, pa bo pokazal čas."

Čas bo gotovo tudi v primeru te dolenjske občine opravil svojo nalogo v smislu pomiritve strasti, nenavadnega zapleta, ki jih je postavil v središče zanimanja cele države, pa gotovo še dolgo ne. Vsak izmed kandidatov se sicer v tednu, ko je bil izid še povsem negotov, počuti kot zmagovalec.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:15 14.december 2018.

    To je dokaz o delu argentinskih katolibanov na Dolenjskem .