Slovenija
1200 ogledov

To kaže najnovejši popis cen košarice osnovnih živil

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Vrednost povprečne košarice 15 osnovnih živil je v najnovejšem popisu padla.

Popis živil, ki so ga opravili 27. februarja, je pokazal, da se je razlika med najcenejšimi košaricami osnovnih živil posameznih trgovcev še zmanjšala in je znašala 1,01 evra, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najcenejša košarica osnovnih živil je stala 38,75 evra, pri najdražjem trgovcu pa približno en evro več ali 39,76 evra. "Živila, vključena v košarico najcenejših 15 osnovnih živil, imajo primerljive cene ne glede na trgovca. To za cenovno občutljivega potrošnika pomeni, da se za nakup živil lahko odloči glede na osebne preference do posameznega trgovca in ne zgolj na podlagi cene," so zapisali.

V dveh tednih se je najbolj podražil kruh

Rezultati analize gibanja cen kažejo, da se je v zadnjih dveh tednih najbolj podražil kruh, in sicer za skoraj štiri odstotke, sir se je podražil za slaba dva odstotka, sladkor, testenine in maslo pa za manj kot odstotek.

V kategorijah mleka, sončničnega olja in svinjskega mesa ni zaslediti sprememb v cenah. Za nekaj več kot štiri odstotke so se znižale povprečne cene jogurtov, jajc za skoraj 2,7 odstotka, krompir je cenejši za skoraj dva odstotka, za približno odstotek pa so cenejši tudi piščančje in goveje meso ter jabolka in moka.

"Pri pregledu izvora izdelkov opažamo, da je večina izdelkov znotraj posameznih kategorij slovenskega porekla, izjema so sladkor, maslo, sir, sončnično olje, krompir in testenine. Vsi trgovci, pri katerih izvajamo popise, imajo v kategorijah govejega mesa, jabolk, jajc, jogurta, kruha, moke ter krompirja na voljo izdelke s slovenskim poreklom," so še zapisali.

nakupovalni voziček trgovina živila Slovenija Primerjava cen: Predstavili novo spletno orodje Trgovina, hrana, živila Slovenija V januarju so se najbolj podražili ti izdelki

dezurni@styria-media.si
Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:35 03.marec 2023.

    Že leta v isti trgovini mesečno opravim 3-4 nakupe, kjer so bolj ali manj ponavljajoči prehranski artikli in to od proizvajalcev ponavljajočih blagovnih znamk, razlika je le ali gre kdaj za akcijo. In tako me povprečni nakup za katerega sem ...prikaži več še jeseni, pa so bile vmes že podražitve, odštel med 25 in 30 eur, danes pride med 40 in 45 eur. Letna inflacija pa prosto po Prešernu cca. 10%!? Ja pri stanovanjskih stroških mogoče res, v trgovini pa je inflacija potrebnih živil vsaj 30%!

  • munja 16:31 03.marec 2023.

    Nehajte se ukvarjat s tem, ker samo razburjate ljudi, pa zacnite delat kaj bolj pametnega in koristnega. Ker od teh "košaric" ni koristi - vse je vse dražje, ne pa cenejše!! Ne vem kje to nakupujete.

  • oneh 14:37 03.marec 2023.

    Taubi očitno misli, da če so levaki bedaki, da smo bedaki vsi ljudje. Iz meseca v mesec za gospodinjstvo kupuješ nek enak nabor artiklov v podobnih količinah in podobnih intervalih (pač stvar navade in potreb). Računi za ta nabor so ...prikaži večo se nekoč gibali med 60 in 70€, dandanes pa z računom pod 100€ ne zapustiš trgovine. Tu pa o pocenitvah?! Da pa imamo samo, da ni Janša, svobo in levaki plešejo je pa itak neprecenljivo.