Slovenija
7024 ogledov

V januarju so se najbolj podražili ti izdelki

Trgovina, hrana, živila Profimedia
Košarica živil v desetem popisu je bila najcenejša doslej.

Povprečna košarica osnovnih živil je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 17. januarja stala 41,28 evra, kar je najmanj doslej in za okoli 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu septembra lani, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 39,06 evra. Sledili so Spar (39,43 evra), Hofer (39,79 evra), Mercator (42,44 evra), Tuš (42,66 evra) in Eurospin (44,28 evra). 

Košarica tokrat cenejša za 6,44 odstotka

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice znižala za 2,84 evra oziroma za skoraj šest odstotkov in pol. Prav tako se je znižala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci. Pri devetem popisu je ta znašala 9,38 evra, tokrat pa 5,22 evra. To nakazuje na približevanje najnižjih cen med posameznimi trgovci, so na kmetijskem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Posebnost desetega popisa je, da se je cena košarice povečala zgolj pri enem trgovcu, pri ostalih petih pa se je znižala.

Deseti popis košarice živil | Avtor: nasasuperhrana.si nasasuperhrana.si

Glede na celotno obdobje spremljanja gibanja cen košarice 15 osnovnih živil je bila vrednost povprečne najcenejše košarice na tokratnem popisu najnižja. Znašala je 41,28 evra.

Najbolj so se podražili žitni izdelki

V primerjavi z devetim popisom so se najbolj podražili žitni izdelki, in sicer testenine za skoraj šest odstotkov. Razen Eurospina in Hoferja ostali trgovci ponujajo testenine slovenskega porekla. Povprečna cena testenin slovenskega porekla se giblje med 1,86 in 2,49 evra, evropskega porekla med 1,98 in 2,98 evra ter porekla izven Evropske unije med 1,38 in 2,78 evra. Moka se je tokrat podražila za malo več kot štiri odstotke ter kruh za dobre tri odstotke in pol. 

Opazno pa so se znižale cene svinjskega mesa, ki so padle za malo manj kot četrtino, ter cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je glede na prejšnji popis pocenila za 1,28 evra in sedaj znaša 28,54 evra. S tem pa se je povečala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo sadno zelenjavne košarice pri posameznih trgovcih, ki trenutno znaša 12,56 evra.

dezurni@styria-media.si

nakupovalni voziček trgovina živila Popis Slovenija Tako so "goljufali" trgovci
Komentarjev 3
  • mirror 12:44 20.januar 2023.

    To je laž in podpora najdražjim Mercatorju, Tušu in Sparu. Najcenejši so v istem razredu Hofer, Lidl in Evrospin. Malo dražja sta Spar in Jager. Najdražja pa Mercator in Tuš.

  • Grof 10:26 20.januar 2023.

    Zakaj imamo popisovalce cen, verjetno zato, da bo Puklasti Golob pokaziral , da ga bo narod nagradil za izgubo v GEN i, Romunija pa ga bo pozlatila, če bo vse tako kot mora biti