Slovenija
76 ogledov

To morate še narediti pred koncem leta

Novo leto 2016 EPA
Konec leta se izteče rok za prenos delnic z registrskega računa, rok za vgradnjo javljalnikov ogljikovega monoksida in rok za oddajo zahteve za donacijo dohodnine.

Prenesti delnice na trgovalni račun ali se jim odpovedati

Konec leta se ukinjajo brezplačni registrski računi za delnice. Kdor želi delnice obdržati ali prodati, bo moral odpreti trgovalni račun.

Obvestilo KDD  | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Na dan 6. december je bilo odprtih še 165.059 registrskih računov, kar pomeni, da več kot pol imetnikov še ni ukrepalo. Konec maja je bilo namreč okrog 260 tisoč teh računov

Razlike v cenah med ponudniki so občutne, zato velja ceno za vaš konkreten primer preveriti pri več ponudnikih, po ugotovitvah Zveze potrošnikov Slovenije so bili med bolj ugodnimi ponudniki BKS, DBS, NLB, KBS in SKB.  

Delnicam, ki so zelo malo vredne se je mogoče tudi odpovedati

Delnice s preostalih računov, se bodo prenesle v sodni depozit, za kar pa bo imetnik morda dobil račun. Brezplačen bo sodni depozit namreč le za delnice fizičnih oseb, ki niso vredne več kot sto evrov, ne kotirajo na borzi in od katerih od 1. januarja 2014 ni imel nobenih prihodkov. 

Morda vas zanima tudi, kaj storiti z delnicami, ki so malo vredne

 

Kupiti senzor za ogljikov monoksid

Konec leta se izteče rok, do katerega je potrebno namestiti javljalnike ogljikovega monoksida v vse prostore, kjer je kurilna naprava, ki je odvisna od zraka v prostoru. Lahko gre za peč na plin ali trda goriva. 

javljalnik CO | Avtor: Gašper Golob Gašper Golob

Pravilnika o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki to določa, je stopil v veljavo sicer že konec leta 2013, zdaj pa se izteče prehodno obdobje, do katerega je treba namestiti senzorje za ta strupeni plin, ki nima vonja in okusa in ki vsako leto terja več življenje. 

Pred nakupom preverite, ali ustrezajo vsem standardom ter kam in kako ga namestiti. Pojavili so se sicer tudi že prodajalci od vrat do vrat, ki ga javljalnike računajo dvakrat toliko, kot stanejo v trgovini. 

 

Odločiti, komu boste podarili 0,5 odstotka dohodnine

Država že mnogo let omogoča, da pol odstotka plačane dohodnine namenite organizaciji po svoji izbiri. Pri povprečni plači to znaša približno enajst evrov. 

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava,  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Precej več kot pol dohodninskih zavezancev še vedno ni izbralo nobene organizacije s seznama upravičenih prejemnikov, tako da gre v proračun namesto dobrodelnim organizacijam, gasilskim društvom, verskim skupnostim in raznim društvom več kot 4,8 milijona evrov. 

Številka zavezancev, ki donirajo pol odstotka dohodnine, se sicer vsako leto poveča za okrog 20 tisoč. V letu 2012 jih je doniralo 354.825, lani pa 416.067. Različne organizacije so tako dobile skoraj štiri milijone evrov. 

Izpolnjeno Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko finančni upravi pošljete po pošti, če imate spletno digitalno potrdilo jo lahko oddate prek eDavkov, mogoče pa jo je na finančnem uradu oddati tudi ustno na zapisnik. 

Celotnega pol odstotka lahko namenite eni organizaciji, lahko pa donacijo tudi razdrobite na največ petkrat po 0,1 odstotka. 

Zahteve ni treba oddajati vsako leto, stara je veljavna dokler ne oddate nove.

 

Spremljajte, ali bo 2. januar dela prost ali ne

Poslanci so v torek potrdili spremembe zakona, po katerih je 2. januar spet postal dela prost dan. A kot kaže, je še malce prezgodaj, da ga na koledarju za prihodnje leto označite kot dela prost dan, saj ni izključeno, da veselje pokvari veto državnega sveta ali pobuda za razpis referenduma. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dr.slo 19:59 15.december 2016.

    ti pa šved ja... prej albanec

  • Ludvik Miholic 17:39 15.december 2016.

    VOLUHARJI NERAZUMEJO DA JAS ODGOVARJAM ZA SVOJE ZIVLJENJE TUKAJ NA SVEDSKEM IMAMO VSI LESENE HISE PA NI ZAKONA DA MORES IMETI OBVEZNO SENZURJE PROTI POZARU VSAK SE ODLOCI PO SVOJI VESTI A V SLOVENIJI JE VSE OBVEZNO RAZEN NI CLOVESKEGA ...prikaži več DOSTOJANSTVA TO TI DRZAVA NEDOVOLI DA ZIVIS KOT CLOVEK

  • Tupamaros 15:08 15.december 2016.

    Napak, ne rabijo jih, ker so lahko senzorji kar sami. Če monoksid CO je, negibno ležijo. Če ga pa ni negibno sedijo pred monitorjem in so na FB.