Slovenija
2606 ogledov

"Volivce zavajajo, da gre za privatizacijo zdravstva"

UKC Ljubljana Žurnal24 UKC Ljubljana
Zdravniki med strankami opravili anketo, da bi volivci vedeli, kako voliti.

Skupina zdravstvo.si je na politične stranke, ki kandidirajo na prihodnjih državnozborskih volitvah, naslovila vprašalnike, s katerimi naj bi dobile možnost, da volivcem pokažejo, kakšen je njihov odnos do zdravstvenega sistema: ali so zadovoljne z obstoječim sistemom in si želijo njegove ohranitve in krepitve, ali pa želijo vzpostaviti javni zdravstveni sistem po vzoru zahodnih evropskih držav. 

Zdravstvo.si je skupina neodvisnih zdravnikov, ki si, kot navajajo, prizadeva za javno zdravstvo v korist bolnika. Njeni člani so Beltram Matej, Kalan Gorazd, Kališnik Matija, Noč Marko Podnar Simon, Vesel Samo, Vranič Andrej in Zevnik Krištof.

"To ni noben ameriški sistem zdravstva"

Vprašanj, skozi katere so se opredeljevale stranke, je zgolj šest. Kot so  na novinarski konferenci povedali akademik Marko Noč,  Matej Beltram, spec. oftalmolog, predsednik Odbora za zasebno dejavnost ZZS, Gorazd Kalan, Krištof Zevnik, bi sami na vseh šest vprašanj odgovorili z DA.
Poudarjajo, da zagovarjajo dostopno in pravočasno ter kvalitetno zdravljenje bolnika po vzgledu sodobnih zdravstvenih sistemov v Evropi. "To ni nobena privatizacija zdravstva, noben ameriški sistem, gre samo za javnozdravstveni sistem, kot je v zahodnoevropskih državah."
Člani Zdravstvo.si. dodajajo, da so neodvisni, nimajo političnih ambicij, prav tako nihče iz skupine nihče ne kandidira na prihodnjih državnozborskih volitvah. 

Javni denar delil tudi zasebnikom?

Na anketna vprašanja, na katera je bilo treba odgovarjati z DA ali NE, je odgovorilo devet političnih strank. Dve stranki nista odgovorili na vprašalnika, pač pa sta poslali dopis s pojasnitvijo pogledov na probleme in rešitve zdravstvenega sistema, zato odgovori niso upoštevani v anketi. 

Prvo vprašanje je bilo, ali naj ima bolnik pravico do vračila stroškov zdravljenja iz naslova obveznega in dopolnilnega zdravstvenega pri katerem koli izvajalcu zdravstvenih storitev? Kot pravijo pri Zdravstvo.si, gre za ključno vprašanje, saj na tak način deluje moderno zdravstvo v EU.

SDS, NSi, Povežimo Slovenijo, SNS, Naša dežela Resni.ca, Dobra država in Dom so na vprašanje odgovorili pritrdilno, stranka Gibanje Svoboda pa je odgovorilo z NE. Kot menijo pri Zdravstvo.si, je na podlagi tega odgovora mogoče prepoznati stranke, ki želijo krepiti obstoječi sistem in stranke, ki vidijo možnosti za spremembe in izboljšave, ki bi bile bolj usmerjene v bolnika in ne toliko v sistem.

Vključitev vseh izvajalcev v javno zdravstvo?

Tudi na vprašanje: ali se strinjate, da se v javno zdravstvo (kot npr. v Franciji, na Nizozemski, VB, Finski, Avstriji ali v Švici) vključi vse razpoložljive izvajalce, so stranke odgovorile enako kot na prvo vprašanje. 

Glede tretjega vprašanja, ali se strinjate, da se zasebniki, z ustreznimi vnaprej predpisanimi pogoji, lahko prijavijo na razpis za financiranje zdravstvenih storitev in se tako vključijo v javno mrežo, torej postanejo koncesionarji, so z DA odgovorile stranke Gibanje Svoboda, SDS, NSi, Povežimo Slovenijo, Naša dežela, Resni.ca, Dobra država in Dom, tej možnosti pa nasprotujejo v SNS. 
 "Vključevanje zasebnih izvajalcev ni privatizacija, sprašujemo se, ali se s tem hote zavaja volilce. Pogrešamo pa večjo vlogo države, nadzor kvalitete storitev in rezultatov zdravljenja, kjer se mora z enakimi vatli soditi javne zavode kot in zasebnike.  Vloga države je tudi, da določi, kdo lahko določeno dejavnost izvaja," pravijo pri Zdravstvo.si. 

Stroške raziskovalne in izobraževalne dejavnosti naj plača proračun?

Na vprašanje, ali se strinjate, da je plačilo izvajalcu zdravstvene dejavnosti za isto storitev, ki se financira iz prispevkov obveznega in dopolnilnega zavarovanja zavarovanih oseb, enako pri zasebniku v javni mreži in v bolnici oz. univerzitetni kliniki in ne vključuje stroškov raziskovalne in izobraževalne dejavnosti, ki bi se morala pokrivati iz proračunskih sredstev, so vse stranke, ki so odgovarjale na anketo, odgovorile z DA. 

Nagrajevanje zdravnikov?

Prav tako so se vse stranke strinjale, da so zdravniki in zdravstveni delavci, nagrajeni glede na obseg in kakovost opravljenega dela.

Pri Zdravstvo.si ocenjujejo, da bi bilo mogoče zdravstvo po vzgledu modernih zahodnoevropskih sistemov modernizirati v roku pet do deset let, če bo sistem nespremenjen pa rešitve ne bodo možne. 

Ali naj ZZZS ostane monopolna zavarovalnica?

Na vprašanje, ali se strinjate, da se odpravi monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje pa je le Gibanje Slovenija odgovorilo z NE. 
Kot pojasnjujejo pri Zdravstvo.si, imajo monopolno zavarovalnico med državami, ki bi pri prenovi zdravstva lahko bile Sloveniji vzgled, v Franciji. Pri komercialnih zavarovalnicah se ljudje zavarujejo za nadstandardne storitve, kot so nenujni reševalni prevozi, kontaktne leče, nadstandardna soba v bolnišnici in podobno.

Zdravstvo.si: Na soočenjih nismo dobili še nobenih odgovorov

Kot še dodajajo v Zdravstvo.si, na nobene od soočenj bodisi na javni, bodisi na komercialni televiziji, predstavniki strank niso navajali konkretnih rešitev za problem zdravstva, predvsem pa je bilo veliko demagogije  in strašenja s privatizacijo zdravstva. "Odgovorov katere resurse lahko aktiviramo, ni bilo. Gre za stvari, ki niso od včeraj, ampak se vlečejo zadnjih 30 in več let. Pogrešamo bolj jasne, dolgoročne načrte in storitve, iskanje medsebojnih sinergij med strankami, ki imajo dobre dele zdravstvenih programov," pravijo v Zdravstvo.si.

predvolilna soočenja Slovenija Programi strank: Tega ključnega problema se ni dotaknil nihče

 

Komentarjev 8
 • eminenca 15:10 12.april 2022.

  ta ukc je leglo kuripcije ... poznam osebno človeka, ki je nabavnemu za recimo kolešče, al pa žarnice dal svoj telfon, mobitel , ampak to takrat koso bli še anlagni, na anteno ... kar ni blo glih poceni, ampak za ...prikaži več dobavitelja drobiž ... zdravstv javno rabi tako bombo oz. rekuonstrukciujo , da bo to en velik čudež ... to kar se dogaja je noro ... človek pride z bolečina mi v grlu, ht, brez glasu... dve uri zabiješ ... potem pa lekadol ... to zdravstvo je gnilo v temeljih

 • Avatar Leon
  Leon 15:03 12.april 2022.

  Zakaj se ti "dohtarji" ne izobražujejo po evropskem ali ameriškem sistemu ,kjer sami plačujejo šolanje ali pa vračajo štipendije ? Pri nas imajo brezplačno izobraževanje brez obveznosti do družbe ,ki jim plačuje izobraževanje .

 • Avatar Leon
  Leon 14:54 12.april 2022.

  Zdravniki bi imeli evropske plače in balkanski sistem kot sedaj v primeru dvoživk ! Zakaj ne vprašate staroste slovenskega zdravstva kaj vam bodo povedli . Sistem koncesionarjev v zobozdravstvu in oftalmologiji je pokazal uničenje javnega zdravstva . NIKOLI VEČ !