Slovenija
6055 ogledov

To po današnjem vrhu koalicije sporoča predsednik vlade

Robert Golob Saša Despot Robert Golob
Koalicijska partnerja SD in Levica priznavata, da je v koaliciji zaškripalo.

Po triurnem sestanku koalicijskih strank, na katerem naj bi, kot je pred dvema tednoma napovedal predsednik vlade Robert Golob govorili o zmanjševanju števila ministrstev, je Golob sporočil, da o rekonstrukciji vlade niso govorili, saj da rekonstrukcija vlade trenutno ni na dnevnem redu koalicije. "Mogoča rekonstrukcija vlade je samo ena od mogočih načinov, kako se lahko bolje odzivamo na krize. In o tem danes nismo govorili, ker imamo pred tem še dovolj drugih področij, kjer lahko izboljšamo delovanje v kriznih razmerah. Verjamem, da bomo s tem, ko bomo te ukrepe najprej izpeljali, tudi dosegli večino ciljev, ki jih imamo pred sabo. Vrh ni bil izredni, bil je klasični pogovor vrhov strank. Verjamem, da se bomo tudi na to temo še pogovarjali," je dejal Golob. 

Izpraznjena ministrska mesta, kmetijsko, mesto ministra za okolje in prostor ter mesto ministra za javno upravo, bodo po besedah Goloba popolnjeni v zakonskih rokih, najverjetneje do konca tega meseca.

Golob spet o Janši

"Sestanek je bil tak, kot smo pričakovali, konstruktiven, spoštljiv in mestoma analitično kritičen, a na koncu smo prišli do zaključka, ne le, da koalicija ostaja enotna in trdna, ampak, da je ta koalicija edini branik, ki ga imamo pred tem, da spet ne zdrsnemo v stanje, ki ga ne želimo. Želimo živeti v odprti, demokratični družbi in v pravni državi. To je tudi najpomembnejša zmaga te koalicije, da smo se po volitvah vrnili v normalno stanje," je še sporočil Golob.

Člani koalicijskih strank so bili pred prihodom na vrh koalicije sicer zadržani glede komentarjev o rekonstrukciji vlade, je pa minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec poudaril, da je "jasno, da imajo veliko težav in izzivov pred sabo."

Na vprašanje, kako konkretno bodo izboljšali delovanje v koaliciji, je predsednik vlade odgovoril, da se morajo učinkovito odzivati na krizne razmere in obenem poskrbeti, da ne zastanejo dolgoročni procesi. Pri odzivu na krize namreč ni časa za počasen, političen odziv. Medresorsko odzivanje mora biti prožno in učinkovito. Dogovorili so se za konkretne ukrepe, kako bodo za to poskrbeli, a ni želel ničesar napovedovati, "ker bo izpadlo, da dajemo obljube". 

Golob je napovedal, da bodo pregledali zaveze iz koalicijske pogodbe, ki so, kot je spomnil, zaveze za dva mandata, in pogledali, katere so že izpolnjene, katere bodo v prihodnjem letu. "Pričakovati, da bo vse izpolnjeno v enem letu, je nerealno in tega ni smo obljubljali," je dejal. Na prioritetnih reformah delajo od februarja, vendar pa ni realno pričakovati rešitev čez noč. 

Ena od teh prioritet ostaja zdravstvo, o čemer so si v koaliciji enotni. "Nihče ni odstopil od ciljev ali zavez. Poslovili smo se od ministra, ki na neki način ni deloval v smeri, o kateri govorimo in kateri smo se zavezali. Verjamem da je imel dobre namene, ampak žal se niso izšli. Zato smo spremenili ministrsko ekipo in način, kako priti do izpolnjevanja ciljev," je stanje komentiral predsednik vlade. Ukrepe, ki jih lahko pričakujemo do konca tega leta, naj bi javnosti predstavila nova ministrica. 

Fajon: Želeli bi, da bi analizo stanja opravili že prej

Predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon je po sestanku povedala, da je bil pogovor med koalicijskimi partnerji iskren, izčrpen in temeljit, da pa bi si želeli, da bi tako analizo stanja opravili že prej. "Ampak danes smo v kritičnem, čeprav spoštljivem tonu analizirali, kako izboljšati delovanje te koalicije in vlade v dobro ljudi. Glavno sporočilo je, da je ta koalicija edina možna koalicija, na tem bomo gradili naše odnose in se trudili, kako izboljšati delovanje vlade," je dejala Fajon. 

Fajonova ocenjuje, da je vlada v letu in pol naredila dobre rezultate, a da včasih tega ne znajo povedati. "Veliko smo delali na energetskem področju, ko smo blažili cene in tam bili uspešni, enako pri sanaciji poplav in enako pri spoštljivosti in dialogu v družbi," meni Fajon. "Smo v dobri kondiciji, smo vlada, ki uživa in se bo trudila delati za zaupanje ljudi. Delali bomo po začrtanih usmeritvah za boljše ljudi," dodaja.

"Zavedam se, kaj ljudje od nas pričakujejo. Dogovorili smo se, kako bomo začrtali bolj intenzivno delo na koalicijskih zavezah. Zdravstvo za SD in za vlado ostaja ključna prioriteta. Imam zaupanje v novo ministrico," je dejala Tanja Fajon. "Upam, da bomo iz te situacije prišli prihodnje leto v bolj mirno obdobje in da bomo lahko delali po načrtu, ki smo si ga danes zastavili."

Vrečko: Prišlo je do nesoglasij in odprtih vprašanj, a jih rešujemo

Da so si želeli ravno takega pogovora s koalicijskimi partnerji, po katerem je jasno, da trdno stojijo za zavezami, ki so jih dali ljudem lansko leto ob nastopu vlade že prej, je večkrat poudarila tudi koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko."Jasno je, da v koaliciji pride tudi do nesoglasij ali odprtih vprašanj. Do teh je prišlo, a točno na takih pogovorih se te zadeve rešujejo," je dejala Vrečko. Tudi ona je povedala, da so s sestankom zadovoljni, da je koalicija trdna ter pozdravila vse predloge za boljše delovanje vlade. 

"Eden temeljnih dogovorov danes je, da cilji vlade ostajajo enaki. Nič se ni spremenilo v smislu izpolnjevanja koalicijskih zavez," poudarja Asta Vrečko. Spomnila je, da se je vmes zgodil cel kup stvari, ki jim je morala vlada prioritetno posvetiti svojo pozornost in resurse. Ena od pomembnih stvari trenutno je sanacija in obnova po poplavah. Ob tem pa področje zdravstva zaradi zatečenega stanja zahteva zelo veliko pozornost. Da se to področje uredi, ostaja ena temeljnih zavez koalicije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 90
  • Željko 20:50 08.november 2023.

    Počasi si bom moral začeti zapisovati kaj vse Holob reče da bo naredil. Ker kar reče da bo je čez par dni spet drugače enostavno ga ne morem slediti toliko je teh dobrih ukrepov. Bravo vlada dobro nas žejne peljete čez vodo

  • Grof 19:43 08.november 2023.

    Jebemtiš, na sliki je kot Musolinij leta 1938 v Palarmu, …

  • Nogo Bozo 17:50 08.november 2023.

    ja prav gnusni so