Slovenija
8587 ogledov

To pravi Pahor o Janši

Borut Pahor in Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
Predsednik v pogovoru za Nedelo.

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Nedelo izrazil skrb, da se bodo s poglabljanjem gospodarske in socialne krize poglabljale tudi stiske ljudi. Želi si obnovitve zaupanja med vlado in opozicijo. O odnosu s premierjem Janezom Janšo pa je dejal, da tekmujeta in sodelujeta že 30 let, a da je med njima "elementarno spoštovanje".

Pahor je v pogovoru za časnik povedal, da je popolnoma zdrav, in potrdil, da kršenje pravil socialne distance ob Kolpi ni pustilo zdravstvenih posledic. Je pa ponovil, da mu je za tisti dogodek iskreno žal.

Navdušen nad delom vlade in opozicije prvi mesec

Povzel je svoje aktivnosti v času epidemije novega koronavirusa, vključno s poslanicami predsednikom in voditeljem drugih držav članic EU v njihovih jezikih. Odzivi so bili po njegovih besedah večinoma sijajni.

Kot je ocenil predsednik republike, se je vlada na epidemijo dobro odzvala, navdušen je bil, ko je prvi mesec odlično sodelovala z opozicijo, a je potem zaradi "nepotrebnih dejanj" sledil padec zaupanja. "Ne vem, ali ga bo mogoče obnoviti, čeprav mislim, da bi bilo dobro, če bi ga," je dejal.

Odstop prejšnjega premierja Marjana Šarca je Pahorja presenetil, saj ga ni pričakoval. Je pa poudaril, da si bo tisti, ki želi nadaljevati politično pot, prizadeval, da ga vržejo, ne da gre sam. "Ker če greste, imate manjšo moralno legitimiteto, da se spet potegujete za mandat. Drnovšek, Janša in jaz smo čakali, da nas vržejo," je spomnil.

Janez Janša Janša na TV Slovenija Koalicija vabi v partnerstvo za razvoj

O spoštovanju z Janšo

O odnosu z Janšo je Pahor dejal, da sta različna tipa politika, z različnimi političnimi pogledi. V 30 letih sta dala skozi odnose od hudega nasprotovanja do sodelovanja. "Mislim, da je med nama elementaren odnos spoštovanja," je povedal.

Se mora pa po njegovem mnenju politik, zlasti na tem položaju, vzdržati kritike medijske krajine, podobno je v pravosodju. "V medijih in pravosodju mora politika poznati samoomejitve. Če jih prestopa, tvega," je dejal.

Komentar demonstracij

Pahor je komentiral tudi petkove protivladne demonstracije. "Ko ljudje menijo, da morajo pokazati nezadovoljstvo, so demonstracije upravičene," je dejal. Politika mora poskušati razumeti, kaj ji protestniki sporočajo.

Kot je ocenil, pa za razliko od demonstracij leta 2012 privrženci vlade ne bodo sprejeli, da so vse kritike upravičene, da je za vse kriva vlada, pač pa se bodo postavili v njen bran.

Pahor še ne ve, kaj bo počel po letu 2022, ko mu poteče drugi predsedniški mandat. "Pred mano sta še dve leti in ukvarjam se s tema dvema letoma," je pojasnil.

Janez Janša Janša odgovarja Slovenija "V 30-ih so kričali 'Juden raus' in rekli, da ni bilo usmerjeno proti konkretni osebi"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • sam50 19:21 01.junij 2020.

    Tovariš Pahor piha tovarišu Janši na dušo zaradi lastnega interesa,če ta vlada pade in pride na vrh druga opcija,bo tovariš Pahor pihal na dušo naslednjemu.....

  • izRODEk 16:01 30.maj 2020.

    Pahor, upaš iti v lonček lulat? #cocaine

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:50 30.maj 2020.

    Kakšna je razlika med Titom in Janšo???? Tito je bil RDEČ in je imel BELE pudlje, Janša je BEL in ima RDEČEGA pudlja.