Slovenija
3598 ogledov

Koalicija vabi v partnerstvo za razvoj

Janez Janša Saša Despot
Janša: potrebujemo širše sodelovanje.

Vladna koalicija je danes strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Premier Janeza Janša je v pogovoru za TV Slovenija povedal, da gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008.

Povedal je, da predlagajo enak pristop, možnost opozicijskih strank, da sodelujejo pri pripravi ključnih zakonskih projektov, ki jih bo treba sprejemati, ne da gredo v koalicijo ali prevzamejo odgovornost. Janša komentira, da zaradi izzivov, ki čakajo državo, "potrebujemo širše sodelovanje".

Novice: Informativni program RTV Slovenija zapušča še en znan obraz Janša na TV Slovenija Pred RTV-jem protesti proti vladi in ukinitvi Tarče

Podroben dogovor

V sporazumu, ki ga je Janša že objavil na Twitterju, bi vse stranke in poslanca manjšin ugotovili, da Slovenijo po spopadu z epidemijo novega koronavirusa čaka pomembno obdobje gospodarskega okrevanja, ko je nujno sprejemati nekatere sistemske reforme, ki so potrebne za napredek. Pri tem bi izrazil voljo in namero, da omenjene naloge in cilje oblikujejo skupaj, ne glede na to ali so posamezne stranke podpisnice v koaliciji ali opoziciji.

S sporazumom bi stranke dogovorile tudi pravila sodelovanja, pri čemer sporazum določa, da nobene od podpisnic ne zavezuje k vnaprejšnjemu soglasju k posameznim zakonom, prav tako v ničemer ne vpliva na ustaljene postopke delovanja opozicije. Podpisnice bi določile tudi konkreten, terminsko določen program aktivnosti.

Podpisnice bi ustanovile tudi t. i. partnerski svet, kot posvetovalni organ, v kateri sodelujejo predstavniki vseh.

Janša je tudi zatrdil, da ne razmišlja o rekonstrukciji vlade. Poudaril je, da je koalicija trdna, in zavrnil tudi špekulacije o izgubi zaupanja v ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Glede evropskega načrta za okrevanje

V zvezi z načrtom EU za okrevanje je dejal, da je položaj Slovenije trenutno ugodnejši od tega, kar se je obetalo na začetku, zato je koalicija sklenila v tretji protikoronski paket dodati podaljšanje nekaterih ukrepov. Tako bo denimo ne le za turizem, temveč tudi za druge panoge tudi v juniju država subvencionirala čakanje na delo, junija se uveljavlja tudi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. "Dobili smo namreč dodaten manevrski prostor," je poudaril.

A je glede načrta EU opozoril, da številke na koncu ne bodo takšne, kot so bile predstavljene. O načrtu bo zdaj odločal Svet EU, kar po Janševih besedah ne bo mogoče prek video konference. "Ko bo mogoče prvo srečanje, se bodo začela resna pogajanja. Pri teh pa je vedno tako, da ima tisti, ki je neto plačnik, višji moralni položaj," je dejal.

Glede tretjega protikoronskega paketa, ki ga bo v petek na izredni seji potrjeval DZ, je opozoril na nujnost njegove uveljavitve do ponedeljka.

Janez Janša Slovenija Janša računa, da bomo v drugem valu imeli aplikacijo za sledenje okužb

Trgovine ob nedeljah

Glede vprašanja nedeljskega zaprtja trgovin je Janša ponovil, da mora zakon, ki ga je na to temo pripravila Levica, iti skozi socialni dialog. Šele potem bo mogoče sprejeti odločitev o tem, ali bodo ob nedeljah trgovine ostale zaprte ali ne.

Za zdaj kaže, da je prepričljiva večina za zaprtje trgovin ob nedeljah, bo pa po Janševih besedah v okviru socialnega dialoga treba določiti izjeme. "Ne bodo vse koalicijske stranke za enako rešitev, a odločila bo večina v DZ," je poudaril.

Julija koncerti in veselice?

Premier sicer upa, da bo od nadaljnji ugodni epidemiološki sliki lahko že kmalu prišlo do novih rahljanj ukrepov. Če bo tudi v prihodnje število novih okužb nizko, potem bo šlo sproščanje ob ustreznih higienskih ukrepih naprej, poudarja. "Junij je čas, ko se bomo stehtali in če bo vse v redu, bodo julija lahko tudi gasilske veselice in koncerti," je dodal.

Kot poudarja Janša, se mora sicer Slovenija zdaj pripraviti na možnost drugega vala epidemije. Vlada tako izdeluje državni načrt za epidemijo, v katerem bo natančno določeno, kakšne morajo biti zaloge zaščitne opreme, na koliko časa jih je treba nabavljati in kako se nad nabavami izvaja nadzor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 07:54 29.maj 2020.

    Upam, da se danes le redki režite preteklim časom samodržcev, dvojnih meril, zaprtih meja z incidenti na meji, bonov … temu dodajte še par-nepar, Ogrska z ljubeznijo iz Krasa, politična odločitev Ustavnega sodišča o svobodi in pravicah in nagovor množic ...prikaži večc vašega Instagram stojevodje brzovlaka za prehod v nov kapitalistični socializem prostega trga, kozjanskega runkla, Karla Marxa in Friedrich Engelsa v novi (Ver. 2) samostojni in neodvisni zavoženi vukojebini Sloveniji.

  • Janez 07:27 29.maj 2020.

    Volk menja dlako čudi ne.JJ se ni spremenil in se ne bo. Diktator avtokratski!

  • Avatar Leon
    Leon 06:40 29.maj 2020.

    Janša ponuja roko ?! To bo hit te sezone pri stand up komikih ! Samo še bicikl napumpam in grem proti LJ.