Slovenija
7927 ogledov

Janša za Novo24TV tudi o davčnih spremembah

Janez Janša Vlada RS Janez Janša
Premier med drugim ni izključil možnosti sprememb v davčni zakonodaji ter zakonskih sprememb glede financiranja RTVS in medijev.

Premier Janez Janša je v oddaji na Novi4TV potrdil, da bo vladna svetovalna skupina pod vodstvom Ivana Simiča pregledala možnosti za spremembe na področju davčne politike, posebej naj bi se osredotočili tudi na področje davkov. "Nekega zelo hitrega zniževanja davkov v tej situaciji ne gre pričakovati. Tudi davek na dodano vrednost se je dvignil zaradi prejšnje krize, ne zaradi epidemije," je spomnil.

"Blizu" mu je tudi ideja, da bi lahko vsak davkoplačevalec po svoji presoji razporejal večji delež vplačane dohodnine od sedanjega 0,5 odstotka. "Bomo iskali rešitve v tej smeri. Do konca leta lahko pričakujemo prve predloge," je dodal.

Plačevanje rtv prispevka

Na vprašanje, ali lahko vlada kaj spremeni, kar se tiče obveznega plačevanja rtv-prispevka, je spomnil, da to ni odločitev vlade. A ministrstvo za kulturo "pripravlja določene zakonske spremembe". "Najmanj kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti," je dejal. Dodal je, da številke iz drugih držav kažejo, "da bi se dalo z bistveno manj denarja delati bistveno bolje".

Pregledovanje podatkov politikov

Glede polemik okoli domnevnega vpogledovanja v podatke politikov v času prejšnje vlade je premier pojasnil, da je pred nekaj dnevi "prišla informacija, da so konec lanskega leta, ko so se začeli medstrankarski spori zaostrovati, umaknili t. i. zvonček z evidence osebnih podatkov prvakov koalicijskih strank". "Zvonček nadzorniku pove, da je bilo vpogledano v podatke neke osebe," je dejal. Po njegovih besedah je prišlo do vpogleda v podatke prvakov takratnih koalicijskih strank DeSUS in SMC - Karla Erjavca in Zdravka Počivalška.

Ukaz je prišel s strani ministra za notranje zadeve, je še dodal Janša in napovedal, se bo preverilo, kaj se je dejansko počelo.

Video Slovenija Janez Janša z novim nagovorom za državljane: To nam sporoča

Napovedal posledice tožilstvu

Glede odločitve tožilstva, ki je zavrglo ovadbo zaradi napisa "Smrt janšizmu, svoboda narodu", je dejal, da je tožilstvo s to odločitvijo "močno padlo na izpitu", ter ocenil, da "bo to imelo svoje posledice".

Ob razpravi o sodelovanju tudi predstavnikov opozicije na protivladnih protestih je Janša med drugim napovedal, da "ko bo čas, če se bo bivši minister Aleš Šabeder strinjal, bom objavil najino takratno korespondenco". "Da bodo ljudje videli, kaj se je takrat dejansko dogajalo in kaj je bivši predsednik vlade dejansko počel takrat, ko bi moral prevzet odgovornost in sprejeti nekatere ukrepe," je dejal Janša.

aleksander čeferin Dovolj ima Šport Čeferin obračunal s slovensko oblastjo: "Čim manj opravka z njimi!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • bodočipartizan 13:35 26.maj 2020.

    Smrt janšizmu, svoboda narodu!

  • bodočipartizan 13:34 26.maj 2020.

    Lepo po vrsti: obramba, policija, kriminalisti, NPU, sedaj steguje parklje nad tožilstvo, sodstvo (ustavne sodnike), poskuša ustrahovati in pokoriti medije, nadaljeval bo s šolstvom...In temu naj ne bi smeli reči janšizem?

  • Ender3 11:37 26.maj 2020.

    Hudo, mentalno moten osebek vodi, vse bolj bolno in razdvojeno ljudstvo. A niso včasih rekli, da za vsako bolezen rožca raste, če je ni, se jo pa na Dobu dobi.