Slovenija
11009 ogledov

Janez Janša z novim nagovorom za državljane: To nam sporoča

Pričakuje dodatno podporo javnosti, ko bodo zagotavljali sredstva za nujne naložbe po slovenskih bolnišnicah in dograjevali plačni sistem v zdravstvu in zdravstveni negi.

Premier Janez Janša je danes kar preko Facebooka nagovoril državljane in poudaril, da je Slovenija na pravi poti, saj da smo med najuspešnejšimi na svetu in najboljši v Evropi v boju s covidom-19. "A previdnost je še vedno potrebna. Dokler ne bo za vse na voljo učinkovitega zdravila in/ali cepiva, bo naš način življenja vsaj deloma spremenjen," je dejal.

Prepričan je, da če bomo v Sloveniji tudi v prihodnje sposobni obdržati čisto epidemiološko sliko ter hitro in učinkovito omejiti posamezne izbruhe okužb, do katerih bo po njegovih besedah zagotovo prihajalo, bo to za nas velika prednost. "Ugled varne in urejene države, ki je sposobna poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva tudi ob izbruhu pandemije, je v teh časih daleč najboljše priporočilo tako v turizmu kot pri investicijah, s katerimi se pomemben del dejavnosti seli iz Azije nazaj v Evropo," je povedal.

Za to prednost pa se moramo, kot je poudaril, zahvaliti zdravstvu. "Zato pričakujemo dodatno podporo javnosti, ko bomo zagotavljali sredstva za nujne naložbe po slovenskih bolnišnicah in dograjevali plačni sistem v zdravstvu in zdravstveni negi," je dodal.

Danes sicer vlada predstavlja tretji proti-korona paket zakonov, s koncem meseca bosta prva dva paketa nehala delovati. V tretjem paketu je zajeto financiranje skrajšanega delovnega časa za vse tiste dejavnosti, kjer je dela, povpraševanja in naročil manj kot pred krizo. Kot je znano, bo zadnji paket veljal do konca letošnjega leta. Sredstva bo, kot pravi Janša, vlada zagotovila iz evropskih skladov in iz proračuna.

S tretjim proti-korona paketom zakonov so naslovili tudi avtomobilsko industrijo, poleg ostalih pomoči naj bi jim zagotovili dodatne možnosti za financiranje raziskav in razvoja. "Namesto plačevanja čakanja na delo v turizmu in ostajanja doma, pa bomo oživitev teh dejavnosti vzpodbudili s turističnimi boni, ki jih prejmejo vsi in s katerimi se bodo do konca leta plačale nekatere storitve v Sloveniji," je dodal premier.

V svojem nagovoru je sklenil, da bodo naredili vse, da bodo čim prej rešili gospodarstvo in da bo okrevanje občutno krajše kot v zadnji gospodarski krizi. "K temu lahko veliko prispevamo kot vlada, ki sprejema ali predlaga prave ukrepe, največ pa lahko naredimo s tem, da ohranimo sedanji težko pridobljen ugled Slovenije kot varne države s čisto epidemiološko sliko. To pa lahko tudi za naprej dosežemo samo skupaj," je še dodal.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 63
  • Ender3 11:57 21.maj 2020.

    Še vedno nadaljuje z obračunavanjem, sedaj se je spravil še na oglaševalce. Sploh ne ve s kakšnim lobijem ima opravit. Kaj mu je to treba!!!

  • Kirka 08:25 21.maj 2020.

    Še enkrat volilni rezultati 2018: volilnih upravičencev: 1.712.676; volilo 901.512 ; od teh je za KP SDS glasovalo 219.415 volilcev! Vsi torej na naslednje volitve in glasujmo po svoji vesti, če si želimo normalno državo brez zmerjanja, ovajanja, laganja , ...prikaži večja , potvarjanja zgodovine, prisvajanja državnih inštitucij, kraje... Mislim, da se krota kuha!

  • Avatar Leon
    Leon 07:42 21.maj 2020.

    Jutri bo nov dan ! Jutri je petek ,dan za metek kot pravimo Štajerci .