Slovenija
23835 ogledov

200 evrov vendarle tudi upokojencem in študentom?

Denar, evro Profimedia
Odprta naj bi ostala vprašanja bonov za turizem še za študente in upokojence, podaljšanja ukrepa čakanja na delo in pomoči avtobusnim prevoznikom.

Potem ko je skupini Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) s področja trga dela uspelo osnutek tretjega protikoronskega zakona uskladiti skoraj v celoti, skupina s področja gospodarstva ni prišla tako daleč.

Kot je za STA spomnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, je OZS na današnjem zasedanju delovne skupine s področja gospodarstva, kmetijstva in ribištva vztrajala, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo tudi po 31. maju podaljša za vse panoge, ne le za gostinstvo in turizem.

Po informacijah STA je bil sprejet predlog, da bi se ukrep potegnil na junij, julij in avgust za vse panoge, pri čemer pa naj bi bili pogoji za koriščenje ukrepa ostrejši. Po drugem protikoronskem zakonu lahko ukrep čakanja na delo koristijo delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije na letni ravni upadli za več kot 10 odstotkov. Vlada naj bi bila temu naklonjena.

Vprašanje vavčerjev

Na zasedanju naj bi bilo govora tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Glede na vladno gradivo je bilo najprej predvideno, da bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let.

Danes pa je stekla razprava o tem, tako Meh, koliko naj bodo stari upravičenci do bona - 16. ali 18. let - oziroma, ali naj bodo do njih upravičeni tudi študenti. Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prek družbenega omrežja Twitter danes sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci, "ki so vse življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni".

"Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev," se je v odzivih na različne pomisleke na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša in opozoril, da vlada predloga zakona še ni sprejela.

Na vprašanje o pričakovanjih, da bo prebivalec Slovenije z bonom dobil 200 evrov in jih nato "vrnil" 300, pa je odgovoril z vprašanjem: Kaj je bolje, da se 300 milijonov evrov nameni za plačilo nadomestil (ne)zaposlenim v turizmu, ki od doma opazujejo hiranje panoge ali da se ista vsota razdeli državljanom, ki nato plačajo storitve v panogi, ki se postavlja na noge in pripravlja na poln zagon?

Obala Slovenija Popotnik Tako bodo skušali rešiti turizem

Pomoč avtobusnim prevoznikom

Ministrstvo za infrastrukturo je medtem danes prišlo na dan z novim predlogom, in sicer finančno pomočjo avtobusnim prevoznikom, ki so bili ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa brez dotoka prihodkov.

Številne predloge so podali tudi delodajalci, OZS denimo državno sofinanciranje najemnin podjetnikom, prizadetim v koronavirusni krizi, plačilo DDV po realizaciji, kar naj bi izboljšalo plačilno disciplino, podaljšanje časa za izplačilo regresa do konca leta in pomoč države pri tem.

Delodajalci opozarjajo, da ne vedo, kaj bo v končnem osnutku, in da je zato za komentar današnjega zasedanja skupine prezgodaj.

Janez Janša Slovenija Slovenija Janši se še kar smeji, a smeh ima grenak priokus

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 15
  • ode 08:22 19.maj 2020.

    Prodam bodoči vavčer za 120 eur. Se je že kdo organiziral za odkup?

  • sam50 07:33 19.maj 2020.

    Škoda,da pišete o teh vaučerjih kot o darilu 200 evrov,ker točno vemo,da jih 80% populacije ne bo izkoristilo za turistične nastanitve,za kar naj bi bili namenjeni,jih bodo pa švercerji pokupili po nekaj deset evrov in jih vnovčili pri iznajdljivih ponudnikih ...prikaži več po sistemu 50-50 in to je le pridobivnje volilnih glasov s prodajo megle......

  • anonime 05:42 19.maj 2020.

    Kaj pa nezaposleni? Tudi dobijo?