Slovenija
17072 ogledov

Janši se še kar smeji, a smeh ima grenak priokus

Janez Janša Anže Petkovšek
Javnomnenjska raziskava Vox populi kaže ohranitev izrazite prednosti SDS pred konkurenco. Janša po drugi strani med posamezniki precej zdrsnil.

Če bi bile volitve včeraj, bi bila zmagovalka SDS, sledile bi ji LMŠ, SD in Levica, v parlament bi se prebili še NSi in DeSUS, še vedno ostaja visok delež neopredeljenih. Delo vlade Janeza Janše kot uspešno ocenjuje 47,3 odstotka vprašanih.

Kot kaže Vox populi, krizno obdobje, ko koronavirusu sledita še gospodarska in socialna kriza, ni pretirano vplivalo na razmerja moči v strankarskem prostoru. Še vedno je sicer več državljanov, ki ne vedo, koga bi volili ali na volitve ne bi šli. Teh je skupaj 37,6 odstotka.

Podpora SDS malenkost padla, a je še vedno prva

Najvišjo podporo anketirani namenjajo vladajoči SDS, in sicer 22,1 odstotka. Podpora tej stranki je v zadnjem mesecu dni malenkost padla (22,5 odstotka), a bi po izračunu še vedno zasedla 34 poslanskih mandatov. Koalicijskim partnericam gre slabše. Nadaljuje se trend padanja NSi, ki bi ji volivci namenili 4,1 odstotka glasov, DeSUS 3,7 odstotka, kar je več kot aprila (2,6 odstotka), SMC pa 0,3 odstotka.

LMŠ ima trenutno podporo 12,2 odstotka volilnega telesa, medtem ko jo je aprila podpiralo 9,8 odstotka volivcev. Po izračunu bi ji pripadlo 19 poslanskih mandatov. SD bi sodeč po tej javnomnenjski raziskavi prejela 8,2 odstotka glasov, Levica 6,1 odstotka, SNS in SLS po 1,8 odstotka, SAB pa 1,1 odstotka.

Skoraj polovica sodelujočih (47,3 odstotka) v majski raziskavi Vox populi je ocenilo delo trenutne vlade kot uspešno, 46,5 odstotka pa kot neuspešno.

Borut Pahor in Janez Janša Pahor Slovenija Pahor navzočega Janšo (in opozicijo) spomnil, kaj je trenutno glavni cilj

Med posamezniki vodi Pahor

Majsko merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je sledilo razkritju afer z nabavo zaščitne opreme, kar je zelo vplivalo na priljubljenost najbolj izpostavljenih politikov. Na vrhu lestvice je še naprej predsednik republike Borut Pahor, ki mu podpora še raste. Sledijo Marjan Šarec, Tanja Fajon, Ljudmila Novak, Aleksandra Pivec, Milan Brglez, Janez Lenarčič in Dejan Židan. Premier Janša je z osmega mesta zdrsnil na 15. mesto, močno pa je padel tudi Anže Logar - na 18. mesto.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja pa ga agencija Ninamedia. Med 12. in 13. majem so telefonsko anketirali 700 ljudi.

Janez Janša Slovenija Janez Janša bo imel na televiziji svojo oddajo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
 • Avatar Jellilera
  Jellilera 00:23 19.maj 2020.

  Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- B­r­ed­h­ot­.­C­om

 • cgo 20:24 18.maj 2020.

  No imamo enkrat vlado,ki ni klečeplazna do EU. Sedaj so pokazali jodlarjem, da imajo Slovenci » JAJCA«. Slovenija pri odprtju meje vztraja pri vzajemnosti. https://www.derstandard.at/story/2000117558165/slowenien-pocht-beigrenzoeffnung-auf-reziprozitaet

 • mph 20:06 18.maj 2020.

  Spet ankete po zaostalem in klerikalnem podeželju, ker nihče drugje več skoraj nima stacionarnih telefonov. Zakaj ne bi anket izvajali kar samo med župniki.

Sorodne novice