Slovenija
1308 ogledov

Janša: Gre za dober korak naprej

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
Slovenski premier Janez Janša je pozdravil francosko-nemški predlog o 500 milijard evrov vrednem skladu za zagon gospodarstva EU po pandemiji.

Premier Janez Janša si želi še bolj ambiciozen pristop za zagon gospodarstva v EU. "Gre za dober korak naprej. 500 milijard evrov je resnično makroekonomsko pomembna številka, vendar pa bi bil dobrodošel bolj ambiciozen pristop za reševanje simetrične krize takšne razsežnosti. Zdaj potrebujemo hiter dogovor o večletnem finančnem okviru in skladu za okrevanje v paketu," je zapisal Janša na Twitterju v odzivu na objavo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je prav tako pozdravila francosko-nemški predlog.

Von der Leynova je med drugim ocenila, da "francosko-nemški predlog prepoznava razsežnost gospodarskega izziva, ki je pred Evropo in izpostavlja potrebo po rešitvi s proračunom EU".

"Potrebujemo ambiciozen predlog"

Janša je na Twitterju prav tako objavil, da se je o omenjenem skladu za zagon gospodarstva EU po pandemiji koronavirusa in o večletnem finančnem načrtu danes pogovarjal tudi z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem. "Strinjala sva se, da za to, da premagamo to krizo in pomagamo podjetjem in družinam, potrebujemo ambiciozen predlog Evropske komisije. To je vitalnega pomena za to, da bi EU in skupni trg povsem okrevala," je zapisal slovenski premier.

Conte je že pred tem na Twitterju objavil, da je nemško-francoski predlog prvi pomemben korak v smeri, ki jo je predlagala Italija. "Da bi premagali krizo, da bi podprli podjetja in družine, je treba zgraditi Recovery Fund. Zaupamo v to, da bo iz Evropske komisije prišel ambiciozen predlog," je zapisal predsednik italijanske vlade.

Nemčija in Francija sta v ponedeljek predlagali 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z veliko gospodarsko krizo. Sklad bi se financiral z zadolževanjem na trgu v imenu EU, z njim pa bi financirali najhuje prizadete sektorje in regije unije. Državam, ki bi bile deležne pomoči iz sklada, sredstev naj ne bi bilo treba vračati.

Janez Janša v živo Janševa oddaja Slovenija "Ločnica med normalnim in nenormalnim je pri nas pomaknjena v nenormalno"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.