Slovenija
2160 ogledov

Bodo bone vendarle dobili vsi nad 18 let?

Bled in kolesarji Jošt Gantar/Turizem Bled
Vlada bo danes obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona.

Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Osnutek zakona bo sicer že pred tem obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS).

Janez Janša v živo Janševa oddaja Slovenija "Ločnica med normalnim in nenormalnim je pri nas pomaknjena v nenormalno"

Osnutek novega interventnega zakona sta že v ponedeljek obravnavali delovni skupini ESS za trg dela in gospodarstvo. Socialnim partnerjem je uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa.

Ukrep skrajšanega delovnega časa

Ukrepa naj bi bili deležni delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, subvencije pa bi znašale od 448,52 do 112,13 evra. Predlog večinoma sledi avstrijskemu modelu, eno od vprašanj, ki je ostalo, pa je, koliko sredstev bo za to namenjenih.

Denar, evro Slovenija Slovenija 200 evrov vendarle tudi upokojencem in študentom?

Gostinski lokal v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Minister za delo Janez Cigler Kralj je minuli petek dejal, da bodo ukrep kot del aktivne politike zaposlovanja financirali z evropskimi sredstvi in da je vreden med 500 milijonov in milijardo evrov.

Čakanje na delo le za gostince in turizem

Medtem pa naj socialnim partnerjem ne bi uspelo uskladiti nekaj drugih ukrepov, denimo glede čakanja na delo. Delodajalci so se namreč zavzemali, da bi vlada ta ukrep podaljšala z 31. maja še vsaj za tri mesece. A vladna delovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika naj bi v ponedeljek popoldne v zadnji različici zakona zapisala, da bo čakanje na delo podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa še to le za en mesec.

Boni za reševanje turizma

V zadnji različici je tudi nekaj novosti glede turističnih bonov, ki naj bi znašali 200 evrov. Kot je v ponedeljek za televizijo Nova24TV dejal premier Janez Janša, bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Denar Slovenija 200 evrov za dopust ne bo pripadalo vsem polnoletnim državljanom

Zadnji osnutek zakona bo najprej obravnaval ESS, pozno popoldne pa še vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Jza1982 23:34 19.maj 2020.

    Naj se mi kdo reče da se pri nas splača pošteno delat.. Za koga??

  • sam50 09:57 19.maj 2020.

    Te bone naj si vlada kar v gotovini razdeli med seboj in naj ne nateguje naroda .....

  • kapibara 08:57 19.maj 2020.

    Upokojenci, ki prejemejo varstveni dodatek dobili dvojno pomoč, sedaj pa ŠE te bone. študenzje tudi ŠE bone, NEćivili tudi ŠE bone, predstavniki verslih skupnosti, tudi ŠE te bone.... Jest pa na čakanju en mesec, pa 80% plača(718, brez vseh dodatkov, ...prikaži več kar je logično= 574 evrov), katera znese manj kot minimalna, ki je 660 evrov neto..