Slovenija
8056 ogledov

"Ločnica med normalnim in nenormalnim je pri nas pomaknjena v nenormalno"

Janez Janša v živo Nova24TV
Nova24TV je nocoj začela s predvajanjem nove oddaje „V živo: Pogovor s predsednikom vlade“.

Voditelj oddaje Aleksander Rant je uvodoma gledalce in gledalke pozdravil z besedami: "Dobrodošli v prepotrebni oddaji," in nadaljeval, da je ta prepotrebna tudi zato, ker so "režimski mediji v zadnjih tednih v odprtem napadu na novo vlado". Oddaja je razdeljena na dva dela; v prvem delu naj bi premier Janez Janša odgovarjal na aktualne teme tekočega tedna, v drugem delu pa televizija gostiteljica odpre telefone za vprašanja gledalcev.

Glavnina časa glede protestov

Prvi del je bil tokrat razdeljen na tri teme, in sicer na obvladovanje epidemije, okrevanje gospodarstva in na - najdaljši del - na proteste, ki so usmerjeni zoper vlado. Predvajali so posnetke s prvega proti vladi uperjenega protesta, ki so ga pripravili - kot je izpostavil voditelj - “bolj levi ljudje”.

Janša je pokomentiral, da opcija, ki je bila v Sloveniji na oblasti večino časa očitno misli, da lahko uporablja takšno retoriko nekaznovano. "Da se to njih ne tiče, da vsak, ki se upa upreti, da je fašist. Po ustavi je sejanje sovraštva kaznivo, dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti."

Dodal je, da osebno nima nič proti protestom: "Protesti proti vladi so po ustavi dovoljeni, to je nekaj normalnega, mirni protesti so del ustavnih svoboščin, temeljnih človekovih svoboščin, grožnje s smrtjo pa pač to niso in tisti, ki ne reagira, postane sokriv. Na tej točki smo danes in bomo videli, če bodo organi sposobni odreagirat." Janša je poudaril, da so grožnje s smrtjo komurkoli - tudi Kučanu - prepovedane.

Pokomentiral je še proteste, ki so se v Ljubljani ob petkih začeli še med trajanjem epidemije in ki jih je - tako voditelj - podprla vsa prejšnja vlada. "To je izven racionalnega ali razumnega," je izpostavil Janša in dodal, da je pri nas ločnica med normalnim in nenormalnim pomaknjena v nenormalno, in sicer zaradi tistih, ki oblikujejo javno mnenje.

Janez Janša Slovenija Janša poslancem: Hodite na proteste, kjer meni osebno grozijo s smrtjo

O zajezitvi epidemije

Premier je sicer uvodoma v oddajo ob komentiranju zajezitve epidemije poudaril, da nismo še zmagali, da pa smo dobili prvo bitko, ker smo izbrali pravo taktiko. "Ključno je bilo, da je velikanska večina ljudi razumela in spoštovala omejitve."

Pri slednjih je Janša izpostavil, da nismo razglasili izrednih razmer ali vojnega stanja, kot nekatere države, pač pa najmilejše ukrepe izhajajoč iz zakona o nalezljivih boleznih. Janša je izpostavil še strokovno skupino pri ministrstvu za zdravje in nekatere druge deležnike, ki so pravilno in pravočasno svetovali.

Kljub temu premier ni obšel kritike Šarčevi vladi, ki da je z ukrepi ob začetku širjenja koronavirusa zamudila z ukrepi, ki jih je narekovala situacija.

Glede gospodarskega okrevanja

Janša je v oddaji povedal, da je za njim ves dan usklajevanja tretjega paketa protikorona ukrepov, o katerem pa v prvem delu ni podrobneje govoril.

Dejal je le, da bo Slovenija gospodarsko letos prizadeta in doživela padec BDP, malo pod povprečjem Evropske unije. Pri tem je izpostavil, da nas je Evropska komisija pohvalila, da smo pravočasno sprejeli ukrepe in pomoč gospodarstvu. Komisija Sloveniji za letos napoveduje sedemodstotni padec BDP, prihodnje leto pa 6,7-odstotno rast."Pričakujemo lahko, da bomo to, kar smo izgubili, prihodnje leto nadoknadili."

Bone vsi nad 18 let

V drugem delu oddaje je premier odgovarjal na vprašanja gledalcev.

Tu je izpostavil, da naj bi tretji protikoronski paket med drugim vseboval ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in bonov za spodbujanje potrošnje v slovenskem turizmu. Glede slednjega je Janša dejal, da v osnutku zakona, ki ga je danes obravnavala omenjena delovna skupina - in to je edini osnutek -, piše, da bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Janez Janša Slovenija Slovenija Janši se še kar smeji, a smeh ima grenak priokus Janez Janša Bobovnik ni bil tiho Slovenija Janša za lahko noč spustil še eno nad RTV

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 44
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 12:18 19.maj 2020.

    Leon,poglej minuse.Koliko bi jih šele bilo,če bi bil naklonjen desni opciji? Nisi glih nekaj prepričljiv.

  • Avatar Leon
    Leon 10:02 19.maj 2020.

    SDS z Rokom Snežičem v boj za državne milijarde..............https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/sds-z-rokom-snezicem-v-boj-za-drzavne-milijarde-779007

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 09:23 19.maj 2020.

    ivan se je sam s svojim psihopatološkim načinom delovanja izoliral in separiral od vseh ostalih. ima peščico sledilcev na podobnem nivoju. moč mu dajejo drugi, ki se z njim spajdašijo v koalicijo, to je žalostno. brez njih bi bil marginalec ...prikaži več (kamor tudi spada). to napako (pajdašenje in omogočanje) je treba bridko kaznovati z izločitvijo iz političnega prostora.