Slovenija
922 ogledov

To pričakuje Pahor od Janše

Borut Pahor zajem zaslona
Pahor pričakuje, da bo vlada do predsedovanja rešila vprašanji financiranja STA in evropskih delegiranih tožilcev.

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo vlada do slovenskega predsedovanja Svetu EU zagotovila stabilno financiranje STA in rešila vprašanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Ta problema sta po njegovih besedah rešljiva in predsednik računa na razsodnost vlade.

Stabilno financiranje STA

Pahor je tako danes po pogovorih s predsedniki osrednjih institucij EU izrazil pričakovanje, da bo vlada v kratkem času do predsedovanja zagotovila stabilno financiranje STA, ki si po njegovih besedah to zasluži, tudi v luči 30-letnega neprecenljivega poslanstva, ki ga opravlja.

Pričakuje tudi zelo pohitren postopek imenovanja dveh delegiranih tožilcev, saj da za predsedujočo državo skoraj ne bi mogli najti opravičila, da tega ne zagotovi v času, ko vodi EU in bi morala biti pri tem in še kakšnem drugem vprašanju za zgled.

O tem je Pahor, kot je dejal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju, danes odkrito govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.

"Izziv za naš ugled na predvečer predsedovanja"

"Od vlade, s katero sodelujem in sem zato s strani dela javnosti tudi kritiziran, pričakujem, da bo razumela, da so nekatere stvari, ki zdaj predstavljajo izziv za naš ugled na predvečer predsedovanja, in da jih bo rešila," je dejal predsednik.

To po njegovih besedah pričakujejo najprej naši ljudje in institucije pa tudi naši partnerji v EU, ki nam zaupajo in vidijo Slovenijo še vedno kot državo, ki je v marsičem naredila velike korake naprej v minulih 30 letih.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar Leon
  Leon 11:39 05.junij 2021.

  https://www.youtube.com/watch?v=hQfSqGePNbM in ostali prispevki telebajseka

 • jezero 19:43 04.junij 2021.

  -Pahor bo šarmiral tudi to Nemko von der Layen.

 • Dusan21 17:44 04.junij 2021.

  Se je danes preobul v prevelike čevlje, se sprašulejo na STA-ju, tako trdi Makarovićeva