Slovenija
99775 ogledov

To se bo zgodilo 12. aprila

Maske na prostem Saša Despot
"Od 12. aprila bomo sledili sprejetemu semaforju sproščanja ukrepov," je na novinarski konferenci obljubila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman.

Kaj to pomeni, je precej nejasno. 12. aprila bo Slovenija zelo verjetno znova v rdeči fazi epidemije. Katere trgovine in storitve se v tej fazi odprejo, ni jasno, saj vladni semafor navaja, da se odprejo "nekatere trgovine". Vladni semafor navaja, da se med drugim odprejo tudi servisne delavnice, a te ostajajo odprte tudi med tokratnim zaprtjem države od 1. do 11. aprila.

Približno sliko lahko dajo podatki o tem, katere trgovine in storitve s v rdeči fazi že bile sproščene. Ob prehodu iz črne v rdečo fazo je vlada 23. januarja v devetih regijah sprostila specializirane prodajalne z otroškim programom.

6. februarja je nato vlada še vedno v rdeči fazi odprla še frizerske salone in storitve medicinske pedikure in manikure, individualne svetovalne in terapevtske storitve, pod pogojem testiranja pa še prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, jezikovne šole, nepremičninsko posredovanje ter kozmetične dejavnosti. Ob izteku tega odloka je Slovenija že bila v oranžni fazi.

Ne glede na to, kakšno bo stanje okužb, se 12. aprila znova odprejo šole, je sicer zagotovila vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

Janez Janša je sicer na novinarski konferenci po napovedi zaprtja države dejal, da bo vladni semafor ukrepov po potrebi dopolnjen. 

To je največji problem v industriji, druge dejavnosti pa ...

Generalni direktor GZS Mitja Gorenšček je na novinarski konferenci vlade dejal, da so upali na spomladansko sproščanje, a da novim ukrepom vlade ne oporekajo in da v primerjavi s prvim zaprtjem države vidijo "napredek pri optimizaciji ukrepov".

"Industrija ni močno prizadeta, glavna težava je zagotavljanje delavcev zaradi omejevanja prehajanja meje in varstva otrok zaradi zaprtja šol in vrtcev," je dejal. Večji problem je v trgovini, nekatere dejavnosti, na primer tekstil, se ponovno zapirajo, ter v storitveni dejavnosti, kjer se znova zapirajo frizerski in kozmetični saloni, nekatere dejavnosti, na primer turizem in industrija srečanj pa so zaprte že zelo dolgo.

"Za te dejavnosti bo nujno najti rešitve v novih vladnih ukrepih, v PKP9. Pričakujejo višje kritje fiksnih stroškov ter izgubljenih prihodkov, zagotavljanje likvidnosti in financiranje obratnih sredstev," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • kontrahan 10:59 01.april 2021.

    Ok PV je ukazal lock down. Če bi imeli jajca, bi vsi ostali doma, ne pa da 80% ljudi dela. Kot je napisal JZekspert . Zato je tako kot je.

  • Avatar pantani
    pantani 07:18 31.marec 2021.

    Banda na GZS. Zakaj pa ne zahtevate dodatkov za tiste, ki skoz delamo med pandemijo?!!!

  • JZekspert 21:25 30.marec 2021.

    Kaj se bo zgodilo 12. aprila? No, kaj? Rekli bodo, da je rdeča faza, prekleti lažnivi, pohlepni nateguni, že eno leto nam to delajo, da je tretji val, navili bodo PCR teste na 40 in kaj? Morda pa se bo ...prikaži več zgodilo kaj drugega, recimo kot danes, mogoče jih bo prišlo malce več, pa bo konec tega sranja? ''Pred poslopjem Državnega zbora je prišlo do incidenta. Moški s prižgano motorno žago je pred vrati kričal "dovolj imam zapiranja".