Slovenija
1907 ogledov

To se je spremenilo v gradbeništvu poleti

Gradnja hiše Profimedia
Vrednost opravljenih gradbenih del je bila po junijskem zvišanju julija spet nižja.

Statistični urad Slovenije (Surs) je objavil podatke o vrednosti opravljenih gradbenih del julija. Ta je bila po junijskem zvišanju julija spet nižja, in sicer julija v primerjavi z junijem za 3,8 odstotka, glede na lanski julij pa za 8,1 odstotka. V sedmih mesecih skupaj je bila vrednost opravljenih gradbenih del v primerjavi z enakim obdobjem lani nižja za 3,8 odstotka.

Vrednost gradbenih del na stavbah je bila julija v mesečni primerjavi nižja za 10,3 odstotka, pri čemer je bila vrednost del na stanovanjskih stavbah za 3,3 odstotka višja, na nestanovanjskih stavbah pa je bila za 19,5 odstotka nižja. Vrednost del na gradbenih inženirskih objektih je bila nižja za 7,1 odstotka, vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del pa je bila višja, in sicer za 10,8 odstotka.

Medletno se je znižala le vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah, in sicer za 36,3 odstotka. Vrednost opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih in vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del sta bili tokrat višji, prva za 7,9 odstotka, druga za 7,5 odstotka.

nakupovanje bančna kartica pos terminal ekstremne podražitve Pod streho Kaos na trgu: Nepredvidljivost cen, drastične podražitve tudi za 30 odstotkov

Višji stroški materiala

Podatki o gradbenih stroških v drugem četrtletju letos so bili za odstotek višji kot v prvem četrtletju. To je bilo drugo zaporedno zvišanje na četrtletni ravni, potem ko so bili ti stroški v prvem četrtletju višji za 7,6 odstotka. V drugem trimesečju so bili višji tudi stroški gradbenega materiala, in sicer za 5,6 odstotka glede na četrtletje pred tem. To je bilo tretje zaporedno četrtletno zvišanje. Višji so bili tudi od stroškov gradbenega materiala v drugem četrtletju lani in predlani, in sicer za 9,7 odstotka oz. 7,2 odstotka. V prvi polovici letošnjega leta so bili medletno za 6,7 odstotka višji.

Montažna gradnja gradnja Pod streho Tudi če ste že podpisali pogodbo, se lahko cena močno poviša

Kaos na trgu: nepredvidljivost cen, drastične podražitve

Cene nekaterih osnovnih gradbenih materialov so se od začetka leta znatno dvignile. Občasno se pojavljajo tudi težave z njihovo dobavo. Janko Rozman, sekretar sekcij gradbincev, kleparjev, krovcev in instalaterjev-energetikov na OZS, dvigovanju cen gradbenih materialov še ne vidi konca. Več o tem, kakšna so pričakovanja preberite v članku Kaos na trgu: Nepredvidljivost cen, drastične podražitve tudi za 30 odstotkov. 

Posledično so dražja okna, vrata, izolacijski materiali in les, več pa je treba odšteti tudi za montažne hiše. V primeru gradnje na ključ so ponekod dražje za 15 odstotkov. Kakšne so lahko posledice, preberite v članku Tudi če ste že podpisali pogodbo, se lahko cena močno poviša. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.