Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6704 ogledov

Tudi če ste že podpisali pogodbo, se lahko cena močno poviša

Montažna gradnja
Cene nekaterih gradbenih materialov so vse višje, kar je na trgu sprožilo verižno reakcijo. Dražja so okna, vrata, izolacijski materiali in les, posledično pa tudi montažne hiše, ki so v primeru gradnje na ključ ponekod dražje za 15 odstotkov.

V gradbeni panogi in tudi med investitorji zaradi zasoljenih cen gradbenih materialov vlada precejšnja zaskrbljenost. V nezavidljivem položaju so se znašli tudi naročniki, ki bodo posledično morali prevzeti znaten del nepričakovanega poviševanja cen. Več o razlogih za podražitve v članku Kaos na trgu: Nepredvidljivost cen, drastične podražitve, tudi za več kot 30 odstotkov.

Leseni polizdelki dražji za skoraj 250 odstotkov

Kot pojasnjujejo v podjetju Rihter, kjer proizvajajo montažne hiše, so bili zaradi ekstremno visokih cen nekaterih gradbenih materialov primorani dvigniti tudi cene svojih hiš. Glavni material, ki ga uporabljajo pri gradnji montažnih hiš, je les in njegovi polizdelki – njihova cena pa je v zadnjih nekaj mesecih zrasla za skoraj 250 odstotkov.

Podražitve so zelo občutne tudi pri jeklu, izolacijskih materialih, oknih, kritini in podobno, opažajo. "Ob upoštevanju vsega navedenega so naše hiše v primeru gradnje na ključ dražje za približno 15 odstotkov," priznavajo. Poleg podražitev materialov jim velike težave povzročajo tudi dobave, ki jih morajo načrtovati veliko časa vnaprej, da si sploh lahko zagotovijo pravočasne zaloge za nemoteno delovanje.

montažna hiša | Avtor: Profimedia Profimedia
"Trenutna situacija je zelo negotova, zato težko karkoli napovedujemo vnaprej. Upamo pa, da se bodo tako cene materialov kot tudi dobavni roki stabilizirali in zmanjšali," pravijo.

Na drugi strani precej ugodni krediti

Kljub podražitvam pa so v podjetju Rihter zadovoljni s povpraševanjem in prodajo. Delno so za to zaslužni tudi ugodnejši krediti za stranke, menijo, enako velja za prodajo obstoječih nepremičnin, "zato se marsikdo kljub tem podražitvam brez večjih težav odloči za novogradnjo".

Montažna hiša se lahko podraži tudi, ko je pogodba že podpisana

Za tiste, ki so pogodbo za gradnjo montažne hiše podpisali še pred skokovitim porastom cen, pa velja opozorilo: montažna hiša se lahko podraži tudi, ko je pogodba že podpisana, "v kolikor se okoliščine, na katere izvajalec ni imel vpliva, spremenijo, kot so se ob zadnjih enormnih podražitvah določenih materialov".

Kot pojasnjujejo v podjetju Rihter, je fiksna cena mišljena v okviru dogovorjene dobave, "kjer resni proizvajalci jamčimo ceno za izvedbo na ključ brez izgovorov, da nas je presenetilo to in ono, kar je stalna praksa pri neorganiziranih izvajalcih. Na nabavne vrednosti materialov ob svetovnem povišanju in pomanjkanju pa noben izvajalec nima prav nobenega vpliva, zato nas v takih primerih zakonodaja ščiti in nam dovoljuje dvig cen že podpisanih pogodb".

Zakonska podlaga za dvig končne cene je v obligacijskem zakoniku

Izvajalec je tako na podlagi prvega odstavka 656. člena obligacijskega zakonika upravičen zahtevati spremembo pogodbene cene, če so se cene materialov toliko zvišale, da bi morala biti cena za pogodbena dela več kot 10 odstotkov višja. To pa ne velja v primeru, če so se cene materialov zvišale po tem, ko je prišel v zamudo z deli.

nina.sprohar@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • matej61 10:35 15.avgust 2021.

    Kakšne podražitve no... Les je od maja izgubil 70% vrednosti... kvečjemu bi morale biti montažne hiše zdaj najmanj 15% ceneje

  • Eric_McLain 09:58 15.avgust 2021.

    Google zdaj plačuje od 160 do 180 evrov na uro za spletno delo od doma. Temu delu sem se pridružil pred 4 meseci in sem v prvem mesecu od tega dela zaslužil 27548 EUR. Tu sem začel ......... >>>>>>>>>>>

  • Eric_McLain 09:46 15.avgust 2021.

    Google zdaj plačuje od 160 do 180 evrov na uro za spletno delo od doma. Temu delu sem se pridružil pred 4 meseci in sem v prvem mesecu od tega dela zaslužil 27548 EUR. Enostavno in enostavno opravljanje dela in ...prikaži večn njegov zaslužek je ogromen. zdaj ga delim z vami, zato lahko poskusite tudi vi. Tu sem začel ......... >>>>>>>>>>>

Sorodne novice