Slovenija
80415 ogledov

Odločitev padla: Sodba Janši potrjena, takšno kazen je dobil ...

Novice: Janševe posle bo preiskovala poslanka, s katero imata pestro zgodovino - Janez Janša Profimedia
Kazen je potrjena.

Senat celjskega sodišča je zavrnil pritožbo Janševega zagovornika Francija Matoza in potrdil prvostopenjsko sodbo v zasebni tožbi novinark TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek zoper premierja Janeza Janšo. Janez Janša je zaradi razžalitve novinark tako pravnomočno obsojen na tri mesece pogojne kazni s preiskusno dobo enega leta. 

Sodišče je sodbo razglasilo dan pred zastaranjem zadeve. 

V žaljivem tvitu je Janša novinarki oklical za prostitutki: "Na neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan"

Predsednik SDS je bil februarja letos spoznan za krivega razžalitve novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl in obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni. Na razsodbo se je pritožil, nato pa je imel zopet težave s prevzemom pošte z vabilom na današnjo ponovno obravnavo primera na celjskem sodišču. Včeraj so se pojavile celo informacije, da Janšo išče detektiv.

"Namen obtoženega v obravnavanem zapisu je bil ne le kritizirati njuno novinarsko delo, temveč ga oblatiti na najbolj zavržen način, z uporabo izredno grobih izrazov, povzetih v sporni tvit, in zasebni tožilki s tem v javnosti ponižati tako poklicno kot na osebnem nivoju. Z izbiro vulgarnih izrazov ter samim načinom komunikacije (preko Twitterja) je brez dvoma jasno pokazal svoje zaničevanje, prezir in celo sovražnost do obeh zasebnih tožilk," se glasi obrazložitev sodišča. 

Čeprav povratnica, ki naj bi dokazovala, da je Janša pošto prevzel, na sodišče ni prispela, je danes njegov zagovornik Matoz dejal, da je njegov klient seznanjen s sojenjem in obravnava je lahko stekla.

Mojca Šetinc Pašek je izvoljena za poslanko v državnem zboru, na odločitev sodišča pa se je odzvala Eugenija Carl. "Trajalo je, ampak to je sladka in pravična zmaga. Za vse novinarke. Za vse ženske tega sveta. Za vse žrtve moških šovinistov. Za vse žrtve seksistov. Nizkotne, zavržne žaljivke nimajo prostora nikjer, niti za gostilniškim šankom ne, kaj šele v javnem diskurzu. Kaj šele iz ust predstavnikov najvišjih državnih oblasti," je med drugim zapisala Carlova. 

 

 

 

 
Komentarjev 30
  • Pierre 12:47 30.maj 2022.

    Na Dobu je zdaj plac za Janozsa, je šel Bvčar na prostost...

  • iksena 07:37 25.maj 2022.

    Mislim, da nikjer drugje na svetu nimajo novinarji tako popolne oblasti kot pri nas (ministri, diplomacija, poslanci, ....). Nauk za mlade ljudi: nič študija in napora, naravnost na FDV in ste na vrhu.

  • iksena 07:32 25.maj 2022.

    No, po hudih naporih in vsestransko pomočjo sta prelestni lepotici zmagali.