Slovenija
11369 ogledov

To so najbolje plačana študentska dela

Študentsko delo Anže Petkovšek
Za nekatera dela so študenti plačani tudi več kot 20 evrov na uro.

Študenti vedno bolj iščejo strokovna dela, v smeri študija, prepoznavajo pomen delovnih izkušenj in kompetenc, opažajo na e-Študentskem servisu. Kar 64 odstotkov mladih se po končanem šolanju zaposli pri enem izmed delodajalcev, kjer so prej opravljali študentsko delo. 

Trenutno je na trgu veliko izbire za študentsko delo. Na e-Študentskem servisu beležijo okrog 3.700 prosti začasnih in občasnih del. "Delodajalci so v preteklih mesecih težko našli kandidate za delo. Mladi si še vedno želijo delati, vendar so generacije manjše (demografija, strožja šolska zakonodaja), študenti imajo veliko obvezne prisotnosti in študijskih obveznosti znotraj bolonjskega študija, zaradi česar je povpraševanja s strani mladih manj," trenutne razmere opisuje e-Študentski servis. 

Medtem ko je število opravljenih ur študentskega dela v zadnjem desetletju upadlo, pa so se urne postavke dvignile. "V zadnjih dveh letih se je povprečna urna postavka za študentsko delo dvignila približno za 1 € bruto. Trenutno znaša 7,38 € bruto/h, kar je 6,24 € neto/h," povedo. 

Študenti | Avtor: Profimedia Profimedia

Dve tretjini mladih na leto opravi vsaj eno uro študentskega dela, v povprečju pa ga opravijo 9 ur tedensko. Povrpečni znesek nakazila znaša okrog 190 evrov neto na mesec. S študentskim delom mladi v povprečju pridobijo 2,5 meseca pokojninske dobe na leto.  

"Študentsko delo je urejeno in se zelo razlikuje od študentskega dela pred 5-10 leti. Davki in prispevki so primerljivi z ostalimi oblikami dela. Mladim teče pokojninska doba, uzakonjena je minimalna urna postavka," poudarijo glavne spremembe na tem področju. 

Na uro tudi 20 evrov neto

Najbolje plačana dela so predvsem tista, ki zahtevajo določeno znanje ali so v deficitarnih poklicih. Najbolj plačana dela so poučevanje, inštrukcije (od 10,8 €/bruto dalje), vadba/treniranje plavanja (od 11 €/h bruto dalje), računalništvo in programiranje (od 11 €/h bruto dalje), selitve (od 9,4 €/h bruto dalje). 

e-Študentski servis izpostavlja nekaj primerov dobro plačanih študentskih del, in sicer vaditelj/vaditeljica vadb, 23,67 €/h bruto (20 €/h neto), prodaja telekomunikacijskih storitev, 23,67 €/h bruto (20 €/h neto), programiranje za spletno trgovino, 23,67 €/h bruto (20 €/h neto), specialna pedagogika/logoped/logopedinja, 20 €/h bruto (16,90 €/h neto), poučevanje jezikov (nemški in angleški jezik), 16 €/h bruto (13,52 €/h neto), animator/animatorka tujih gostov, 15,38 €/h bruto (13 €/h neto), digitalni marketing, 15 €/h bruto (12,67 €/h neto), kuhar/kuharica, 14,20 €/h bruto (12 €/h neto), oblikovanje, 14,250 €/h bruto (12 €/h neto).

Študenti | Avtor: Profimedia Profimedia

Okrog 40 odstotkov bi si težje privoščilo šolanje

Mladi med razlogi za opravljanje študentskega dela navajajo, da jim ta zaslužek omogoča, da si privoščijo izpit za avto, telefon, izlet. "Za mnoge mlade študentsko delo še vedno predstavlja socialni korektiv, saj kar okrog 40 odstotkov mladih pravi, da bi si težje privoščili šolanje oz. študij, če ne bi delali. S 1. junijem 2022 se zaslužki prek študentskega servisa do višine minimalne plače (določene v skladu z zakonom, ki ureja minimalno plačo) tudi ne štejejo več v izračun za dodelitev otroškega dodatka, državne štipendije in znižanega plačila vrtca," poudarjajo. 

Ob tem pa je študentsko delo tudi vir delovnih izkušenj, predstavlja prvi stik s trgom dela in omogoča spoznavanje delovnega okolja, delovnih mest in grajenja odnosov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.