Slovenija
2440 ogledov

To so največje podražitve v zadnjem mesecu

trgovina oddelek sadja in zelenjave Profimedia
Cene na letni ravni višje za 6,1 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,2 odstotka.

Cene storitev so se v povprečju zvišale za 8,3 odstotka, cene blaga pa za pet odstotkov. Poltrajno blago je bilo dražje za 6,5 odstotka, blago dnevne porabe za 5,3 odstotka in trajno blago za 2,2 odstotka. 

V istem mesecu lanskega leta je bila letna rast cen 11 odstotna. 
 

Inflacija v Sloveniji je nad evrskim povprečjem. 

Največ, dve odstotni točki, so k letni inflaciji prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač. Zvišale so se za 11,1 odstotk. 0,9 odstotne točke so dodale podražitve iz skupine rekreacija in kultura (za 8,9 odstotka). Izdelki in storitve iz skupine zdravstvo so bili dražji za 13,7 odstotka in so inflacijo dvignili za 0,8 odstotne točke. Po 0,6 odstotne točke so prispevale še podražitve v restavracijah in hotelih (za 9,2 odstotka) ter pri raznovrstnem blagu in storitvah (za 7,8 odstotka). 

Tekoča goriva in elektrika so se pocenili

Po drugi strani so cenejši naftni derivati letno inflacijo ublažili za 1,3 odstotne točke; tekoča goriva so se pocenila za 29,5 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 16,2 odstotka. Na letni ravni je za 10,9 odstotka upadla tudi cena električne energije in inflacijo znižala za 0,5 odstotne točke.

V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,2 odstotka. K mesečni inflaciji so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale podražitve počitniških paketov (za 9,6 odstotka). Višje cene naftnih derivatov so dodale 0,2 odstotne točke; tekoča goriva so se podražila za 3,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 3,6 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so dodale še dražje nastanitvene storitve (za 5 odstotkov), oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem (za 1,5 odstotk), medicinski proizvodi, pripomočki in oprema (za 1,4 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,8 odstotka).

Na drugi strani so mesečno inflacijo za 0,5 odstotne točke znižale poletne razprodaje oblačil in obutve – cene teh so se znižale za 6,7 odstotka. Cenejša je bila tudi hrana (za en odstotek) in je mesečno inflacijo ublažila za 0,2 odstotne točke. 0,1 odstotne točke so prispevale vse preostale pocenitve v juliju.

 

Komentarjev 2
  • Kmodri 18:25 31.julij 2023.

    Špekulantski trgovci in njihova klika!

  • Ender3 14:08 31.julij 2023.

    In kdo še verjame tej statistiki in manipulaciji s cenami..?