Slovenija
28 ogledov

"To so organizirani fantje"

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Nepridipravi. Lotevajo se rezervoarjev delovnih strojev na gradbiščih.

“Opažamo, da je v zadnjem času vse več kraj goriva iz delovnih strojev na gradbiščih in tovornjakov,” pravi Marko Kastelic, tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Koper. V policijskih poročilih smo lahko tako nedavno brali o izpraznitvi rezervoarja delovnega stroja nad Šmarjami, kjer so ukradli 350 litrov goriva, in pri Senožečah, kjer so izčrpali 600 litrov. “Natančnega števila tovrstnih kaznivih dejanj ne morem podati, ker jih obravnavamo v sklopu velikih tatvin,” razlaga. Kastelic je prepričan, da bi morali lastniki oziroma uporabniki vozil in delovnih strojev ravnati bolj samozaščitno.

V zadnjem času je vse več kraj goriva iz delovnih strojev in tovornjakov.
Marko Kastelic, Policijska uprava Koper

Občasno mimo gradbišč
Policijske patrulje se občasno popeljejo tudi mimo gradbišč, a policija ni pristojna za njihovo čuvanje in čuvanje strojev. Na gradbiščih se sicer poleg tatvin goriva pojavljajo tudi tatvine različnega orodja in delov vozil. Nedavno so z enega od gradbišč v Kopru odpeljali valjar, vreden 13 tisočakov.

Kako preprečiti?
Da bi zavarovali svoje premoženje, imajo lastniki oziroma najemniki tovornjakov in delovnih strojev več možnosti: zaposlitev posebnih varnostnikov gradbišč, odločijo se lahko za tehnično varovanje oziroma namestitev senzorjev ali nakup posebnih vložkov za ključavnice rezervoarjev za tovornjake, ki stanejo okoli sto evrov.

“Pomanjkljivo samozaščitno ravnanje?! Kaj pa naj naredimo, če na primer pustimo tovornjak na počivališču v Divači?” je jezen Mirko Macarol iz podjetja Kraški zidar. “To so organizirani fantje, ki od tega živijo. Imajo črpalke in prerežejo cev, le redko pa se kraje lotijo še po starem, s cevjo in kanto,” dodaja. Vprašanje pa je, ali so stroški plačila posebnih čuvajev višji od cene ukradenega goriva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.