Slovenija
16 ogledov

'To so resne stvari!'

Vlasta Nussdorfer, Društvo beli obroč. Žurnal24 main
Test očetovstva opravljajo le na podlagi referenčnih številk in brez ugotavljanja identitete.
 

Raziskava

Eden od 25 očetov brez vednosti vzgaja tujega otroka, pravi raziskava UK Health Researchers.

Na Inštitutu za DNK analize zatrjujejo, da je anonimen test očetovstva, ki ga ponujajo, zakonit. "Tukaj gre za tehnično primerjanje dveh ali več vzorcev in ne vsebinsko ugotavljanje identitete," je povedala Maja Tanko Smolič z inštituta, ko smo jih opozorili, da je opravljanje testa očetovstva brez vednosti in dovoljenja matere nezakonito. "Pri testih tudi na poročilu ni navedenih priimkov, ker ne moremo ugotavljati dejanskega izvora vzorcev," je pojasnila.

 
 

Skriti test iz radovednosti lahko povzroči skrhanje razmerja, zlorabo zaupanja, porušenje odnosov, nasilje.

Vlasta Nussdorfer, Društvo beli obroč

 
Izpodbijanje očetovstva
"To je traparija. Vsak izvid mora imeti točno identifikacijo. To so zelo resne stvari," je bil ogorčen Jože Balažic, specialist za sodno medicino in vodja forenzične hemogenetike na inštitutu za sodno medicino. Po njegovem mnenju gre pri takšnih testih le za zaslužek, izvajalci teh storitev pa niso strokovnjaki s tega področja.

"Navedenega načina ugotavljanja očetovstva ni mogoče opredeliti za ugotavljanje očetovstva v skladu s predpisi o zakonski zvezi in družinskih razmerjih," so nam potrdili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Pri tem so dodali, da oče lahko izpodbija očetovstvo v prvem letu, ko je izvedel za okoliščine, ki spodbujajo sum, da otrok ni njegov. To pa lahko naredi najkasneje do petega leta otrokove starosti.

"Ko je oče v dvomih, je prva pot do matere otroka, šele nato analiza," je menila višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer. Po njenem mnenju je prav, da mati za to pot ve, da zmanjša sramoto in posledice za otroka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.