Slovenija
173578 ogledov

To so vsi ukrepi, ki začnejo veljati danes

koronavirus Saša Despot
Vlada še naprej sprejema vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji. Kdo lahko dela in kdo ne?

Danes začenjajo veljati še nekateri ključni vladni odloki, med drugim o prepovedi letalskih prevozov, tehničnih pregledov in registracij vozil. Zato pa so lahko odprte avtomehanične delavnice. Veljati začenja tudi odlok spremembah v delu Sveta za nacionalno varnost.

Zračni promet

Danes stopa v veljavo vladni odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji, ki bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Letališče Južeta Pučnika na Brniku | Avtor: Klemen Misic / Alamy / Profimedia Klemen Misic / Alamy / Profimedia

Prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje (t. i. ferry flights).

Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene.

delo od doma študij na daljavo računalnik laptop Slovenija Tako podjetja "blažijo" učinke koronavirusa

Tehnični pregledi vozil

Vlada je zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah, ki stopa v veljavo danes. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se podaljša.

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi prepovedi iz prejšnjega člena poteče veljavnost od uveljavitve tega odloka do 16. aprila, se podaljša do 16. maja.

Svet za nacionalno varnost

Danes začenja veljati odlok o Svetu za nacionalno varnost, ki med drugim predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v Državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi. Odlok med drugim predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v Državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi.

Razkužilo Nevarno Slovenija Pozor, to razkužilo ne deluje proti koronavirusu

Svet za nacionalno varnost je pristojen za usklajevanje nacionalno-varnostne politike ter za usmerjanje in usklajevanje dejavnosti, ki se izvajajo za uresničevanje interesov in ciljev nacionalne varnosti. Vlada v svet imenuje predsednika vlade, ki je tudi predsednik sveta, podpredsednike vlade, ministra za notranje zadeve, ministra za zunanje zadeve in ministra za finance. Z novim odlokom med drugim člana sveta nista več direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in minister za pravosodje, so pa člani po novem podpredsedniki vlade.

Pekarne, mesnice, kmetije, tržnice in podobno

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji za prodajalne z živili, kamor sodijo tudi pekarne in mesnice.

Pekarna | Avtor: Profimedias Profimedias

Tudi kmetije lahko še naprej ponujajo in prodajajo svoje pridelke na kmetiji, prav tako kmetijske zadruge. Izjema od prepovedi prodaje potrošnikom velja tudi za tržnice, kjer se prodajajo živila, ne pa tudi za prodajo drugih izdelkov.

Prodaja na daljavo in dostavne službe

Za prodajo na daljavo se šteje naročilo blaga ali hrane prek spleta, ne pa tudi naročilo storitve na dom. Prav tako ni dovoljen način poslovanja "take away" ali "drive in". Še naprej lahko svojo dejavnost opravljajo dostavne službe.

prenova stanovanja Slovenija Koronavirus: navodila za domačo izolacijo bolnika

Mehaniki, vulkanizerji, avtovleke

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, so avtomehanične in servisne storitve nujno potrebne in lahko še naprej delajo. Prav tako lahko kot vse nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja svoje storitve še naprej izvajajo avtovleke in druge pomoči na cesti. Ne velja pa to za vulkanizerske storitve.

Mehanik leta Primož Rožnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prodaja blaga in storitev podjetjem

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v poslovanje med podjetji. Tako lahko na primer še naprej posluje čistilni servis, če storitve opravlja za podjetja. Prav tako lahko svoje storitve še naprej opravljajo serviserji traktorjev, kot namreč pojasnjuje vlada, odlok ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost.

Novi koronavirus Zdravje V ZDA začenjajo testirati cepivo proti koronavirusu

Storitve javne varnosti in zdravja

Izvajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kar vključuje tudi izvajanje psihološke pomoči, je dopuščeno. Psihološka pomoč je namreč nujno potrebna za zdravje posameznikov. A je priporočeno, da se pri izvajanju pomoči uporabi telekomunikacijska sredstva zaradi obvladovanja epidemije koronavirusa. V to kategorijo pa ne sodijo fizioterapevtske in masažne storitve.

Grob | Avtor: Profimedias Profimedias

Pogrebna in pokopališka dejavnost

Pogrebna in pokopališka dejavnost se lahko še naprej izvaja, svetujejo pa pogrebe v družinskem krogu.

Nepremičninski posredniki

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne določa izjeme za storitve nepremičninskega posredovanja.

Storitve upravnika zgradb

Po tolmačenju vlade so izmed storitev upravnika objektov v času veljavnosti odloka o prepovedi prodaje potrošnikom dovoljena le nujna vzdrževalna dela, brez katerih bi bila ogrožena varnost stanovalcev.

dimnikar | Avtor: Profimedia Profimedia

Dimnikarji, vodoinštalaterji, keramičarji

Dimnikarske storitve se lahko opravljajo, pri tem pa je treba paziti glede stikov in se zaščititi. Tudi storitve vodoinštalaterja, če gre za nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, so še naprej dovoljene. Med nujne storitve pa niso zajete storitve polaganja ploščic.

Komentarjev 8
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:30 17.marec 2020.

    Vulkanizerske lahko servisirajo samo službene avte.

  • Vojko Arnold 16:02 17.marec 2020.

    Torej, če si poškoduješ pnevmatiko, ostaneš za nedoločen čas brez vozila? Za mehanike pa ni omejitev. Pa to je za v rubriko "saj to ni res, pa je."

  • Vojko Arnold 15:57 17.marec 2020.

    mehanične delavnice bodo lahko obratovale, vulkanizerske pa ne? Torej bomo ostali brez prevoznega sredstva za nedoločen čas, zaradi predrtja pnevmatike? Tudi tisti ki prevozno sredstvo nujno potrebujejo. Pa nekdo je padel na glavo.