Slovenija
4755 ogledov

Sanacija: Župani Golobu prenesli več opozoril

Robert Golob, župani Vlada RS
Premier Robert Golob se je danes po tednu dni ponovno srečal s predstavniki občinskih združenj, s katerimi se je pogovarjal o razmerah na poplavljenih območjih.

"S sestankom smo zelo zadovoljni. Najprej smo se spoznali s potekom intervencij. Smo zelo pomirjeni, saj bodo vsi intervencijski stroški 100 odstotno povrnjeni občinam. Dela lahko zato tečejo naprej. Izkazalo se je sicer, da nam manjka predvsem tehnologije, občine smo si priskočile na pomoč, tako da smo mobilizirale svoje ljudi, bodisi v gospodarskih javnih službah bodisi komunalah in drugih podjetjih ter jih ponudili drugim občinam," je po sestanku povedal predsedujoči Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič, sicer župan Kočevja.

Popis škode do 1. septembra

Premier Golob je občine pozval k čimprejšnjemu popisu škode, na podlagi katerega jim lahko država izplača sredstva. Nekatere najbolj prizadete občine bodo popis začele že danes. "Dogovorili smo se, da bo ta pripravljen do 1. septembra in da bo na podlagi te ocene pripravljen predhodni program odprave posledic, za katerega država po zakonu zagotavlja 40 odstotkov predplačil vsem občinam," je povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. 

"Potrebna bo asistenca določenim občinam pri popisu škode. V petek se z vsemi župani dobimo na videoklicu, kjer bomo te stvari definirali, torej koliko, kdo in kam bomo poslali te popisovalce. Pomembno je, da čim prej dobimo te številke in lahko zaprosim za sredstva. Prepričan se, da bomo v svojih občinskih upravah našli ljudi, ki jih bomo pravočasno opremili z znanjem in potem tudi poslali na teren, da bo delo čim bolje opravljeno," pravi Prebilič.

Da bo popis škode precejšen izziv se strinja tudi Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije. "Običajno je šlo za škodo predvsem na kmetijskih površinah, tokrat pa se soočamo s specifiko, saj je ogromno škode na objektih. Morali bomo dobiti strokovnjake, ki bodo lahko korektno popisali nastalo škodo," je dejal.

Izziv pri iskanju nadomestnih zemljišč

Na sestanku je bilo govora tudi o iskanju ustreznik ustreznih zemljišč za nadomestne gradnje. "To bo velik izziv. Danes smo opozorili, da za nekatera zemljišča, ki jih potrebujemo za nadomestne gradnje, še ne vemo, v čigavi lasti so, kakšni bodo pogoji najema in kaj bo potrebno za njihovo komunalno ureditev. A verjamem, da bomo v sodelovanju z vlado tudi ta oreh strli, smo ga pa danes identificirali," je povedal Prebilič. 

Vlada namerava postopke sicer bistveno poenostaviti. "Bo pa vseeno zgodba precej zapletena, sploh če pri umeščanju ne bo šlo za stavba zemljišča," pravi Smrdelj. 

Šola na daljavo?

"V nekaterih ustanovah, sploh v Črni na Koroškem in Mežici, še dolgo ne bo mogoče organizirati rednega šolanja. Na šolskem ministrstvu so nam zagotovili, da ravno zdaj pripravljajo ukrepe na to temo – ali s šolo na daljavo ali na kakšen drug način. Seveda se pojavljajo tudi vprašanja, kako bo s prevozi otrok, kajti šolske poti so ponekod popolnoma uničene," pa je opozoril Tilen Klugler v imenu Združenja mestnih občin Slovenije

V poplavah je bilo prizadetih 157 občin ali kar dve tretjini vseh občin. Skupnost občin Slovenije predlaga, da bi tiste občine, ki v ujmi niso utrpele škode, iz proračunske rezerve za naravne nesreče donirale prizadetim občinam en evro na prebivalca občine. "Že nekaj teh transferjev je bilo opravljenih," pravi Prebilič. Kluger medtem poudarja, da bo morala država v prihodnosti v proračunih več sredstev nameniti preventivi. "So opozorila, da se lahko podobni dogodki oziroma naravne nesreče še ponovijo."

Več sledi ...

 

 

Komentarjev 11
  • lojs 15:01 16.avgust 2023.

    priznam , da sem iz grabnov mnogo peska in tudi kamnov odpeljal ... sosed mi je sicer postavil neko zaporo, ampak ... iz potoka ne smeš spizdit niti tisto kar ne spada noter ... evo prijavete me na tramvaj komando ...prikaži večo al kam , boli mene kurac ... dokler ne bo urejeno , bo noter vse mogoče ... potem pa tolarček fehtat, ne dam ga , pa se jebite, nimam

  • lojs 14:58 16.avgust 2023.

    holob je že tako zmatran, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo spregu ... kar je preveč je preveč, on ni bil za tako razmere izvoljen,

  • Stampedo 14:15 16.avgust 2023.

    Zanimivo, niti ene ugotovljene malomarnosti, niti ena presoja vplivov na okolje ni bila napačna, niti ene stvari niso ne strokovnjaki, ne občinski svetniki, ne poslanci, ne uradniki in ne ministri napačno zastavili, niti ene ugotovitve policistov o tuji krivdi, ...? ...prikaži več To pa je res solidarnost 🙃🙃🙃