Slovenija
95 ogledov

To težavo ima vsaka četrta ženska

Farmedica Farmedica
Pomanjkanje železa je pogosta težava, ki pa je včasih ne prepoznamo takoj. Zanjo sta značilni zlasti kronična telesna in duševna utrujenost, ki pa se pojavljata tudi zaradi drugih vzrokov. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, saj prizadene kar vsako četrto pripadnico nežnejšega spola.

Zlasti občutljive so ženske v rodni dobi, nosečnice in doječe matere. Pri dojenčkih in majhnih otrocih do pomanjkanja železa prihaja zlasti zaradi pomanjkanja tega minerala v hrani. Težave s pomanjkanjem železa pa imajo pogosto tudi bolniki med okrevanjem, aktivni športniki in starejše osebe. 

Simptomi ob pomanjkanju železa

  • Kronična telesna in duševna utrujenost
  • Slabša koncentracija
  • Razdražljivost
  • Glavoboli
  • Omotičnost
  • Pekoč jezik
  • Razpokani kotički ustnic
  • Krhki nohti in lasje
  • Zmanjšana telesna odpornost

Napolnimo rezerve – s hrano

Ob zdravi, uravnoteženi prehrani imamo zagotovo manj težav s pomanjkanjem železa. Obilje železa ne vsebuje le rdeče meso, temveč tudi temna čokolada, melasa, mandlji, suho sadje, polnozrnate žitarice, oreščki, zeleno listnata zelenjava, stročnice … res pa je, da je zaradi slabše absorbcije rastlinskih virov potrebno zaužiti več.

Kaj zavira absorbcijo železa

Vendar pa ni dovolj le to, da uživamo dovolj hrane z obiljem železa, temveč tudi, da jo ustrezno kombiniramo. Absorbcijo železa zmanjšujejo fitati in vlaknine v zelenjavi, neoluščenih žitih in oreščkih, tanin v kavi in pravem čaju ter kalcij in fosfor v mleku. Del fitatov lahko odstranimo z ustrezno predpripravo živil (zlasti z zadostnim namakanjem žit in oreščkov, s kalitvijo, z mlečno-kislinsko fermentacijo …).  Poskrbimo tudi za hkraten zadosten vnos živil, bogatih z vitamini C, A in B2, ki pomagajo delno nevtralizirati slabšo absorbcijo železa. V praksi to pomeni, da živila, ki vsebujejo veliko železa, kombiniramo z vitaminsko bogatimi živili, kot so sveža zelenjava in sadje, mleku, kavi in čaju pa se med in po obroku raje izognemo.  

Kako nad slabokrvnost?

Poskrbimo za zdrav življenjski slog (uživanje sveže, polnovredne hrane, redni obroki, gibanje, umirjenost). Po naravni poti si sočasno lahko pomagamo tudi z različnimi sokovi in prehranskimi dopolnili, ki jih kupimo v lekarni ali specializirani prodajalni.

Med izdelki, ki jih dobimo brez recepta, so boljši tisti, ki vsebujejo železo v dvovalentni obliki, z dodatkom vitamina C, ki povečuje absorbcijo železa. 

Takšen je tudi Eisenblut Plus iz družine sokov Dr. Steinberger, ki ga lahko uživajo odrasli in otroci od 4. leta starosti naprej. Primeren je tudi za nosečnice in doječe matere. Posebej razveseljiv je podatek, da ne povzroča prebavnih težav in da je prijetnega sadnega okusa

Besedilo: Sabina Topolovec