Slovenija
940 ogledov

To Tonin obljublja mladim, ki se bodo odločili za služenje vojaškega roka

slovenska vojska Saša Despot
Trenutno je odprtih 300 prostih mest.

Minister za obrambo Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci predstavil koncept enotnega usposabljanja za vstop v Slovensko vojsko na podlagi prostovoljnega služenja vojaškega roka. Po novem se lahko prijavijo vsi do 30. leta starosti, za služenje v dolžini 13 tednov pa bodo prejeli 3100 evrov. Usposabljanje bo potekalo v Vipavi, Bohinjski Beli in Murski Soboti, skupno bodo trenutno omogočili usposabljanje 300 osebam. Če bo zanimanje večje, pa bodo razmislili tudi o možnosti odprtja novih terminov ali zagon dodatnih vojašnic. Prijavijo se lahko do 20. junija. 

Letošnje usposabljanje se začne 5. julija.

V okviru usposabljanja bodo mladi lahko tudi opravljali vozniški izpit.

Možno je usposabljanje v treh fazah, ni nujno, da si te sledijo še isto leto

Doslej je bilo služenje v Slovenski vojski urejeno na tri načine - prostovoljno, s pogodbo (kot rezervisti) ali profesionalno, po Toninovih besedah pa se lahko odslej med usposabljanjem mladi odločijo, ali bi želeli nadaljevati kariero v Slovenski vojski kot profesionalci ali kot rezervisti, lahko pa je tudi ta izkušnja zanje dovolj. 

Mladi bodo lahko služenje opravili v treh fazah, zato se bodo lahko sproti odločali, kdaj bi določeno fazo lahko opravili. Po prvi fazi, ki traja pet tednov, bodo že dobili naziv vojak strateške rezerve, če končajo vse tri faze, bodo lahko profesionalno služili v Slovenski vojski. Odločali se bodo sproti, da ne zamudijo študijskega leta, obenem pa bodo lahko služenje v naslednji fazi kadarkoli nadaljevali. Poleg opravljanja vozniškega izpita (vključno z izpitom iz cestnoprometnih predpisov, zdravniškim pregledom ipd.) bodo mladi spoznali tudi osnove prve pomoči, preživetja v naravi, gasilskega reševanja in druge zanimive vsebine, obljublja Tonin.

Uprava za kibernetsko obrambo

Tonin je povedal tudi, da so trenutno v procesu ustanavljanja uprave za kibernetsko obrambo, v kateri bodo sodelovali rezervisti informatiki. Če bo Slovenija kibernetsko ogrožena, bodo lahko na tak način zbrali strokovnjake z različnih podjetij, ki bodo skupaj sodelovali, da bi zavarovali Slovenijo, gospodarstvo in ljudi, je dodal.

Tonin vidi "luč na koncu tunela"

V Slovenijo se vračajo tudi zadnje vojaške sile iz Afganistana. Kot je pojasnil Tonin, bo zaradi kadrovske podhranjenosti ključna prioriteta Zahodni Balkan, več kot 50 odstotkov slovenskih vojakov v tujini bo delovalo na območju Kosova, povečali bodo prisotnost v Bosni in Maliju, manjše povečanje sil načrtujejo tudi v Iraku.

Tonin je poudaril, da bodo obsežne investicije v Slovensko vojsko dolgoročno precej izboljšale oceno vojske, želi si tudi dodatnih kadrovskih okrepitev. "Pokazala se je luč na koncu tunela," je zatrdil Tonin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 21:53 14.maj 2021.

    kot prvo. kokl dnarja ma tale naša vojska naenkrat. kot drugo. pa naj tale veteran najprej pokaže kolk je sam vojaka in naj gre kar sam za 130 tednov na služenje. kot tretje. naj najprej objavijo plan vadbe in seznam ...prikaži več obveznosti. saj niste pozabil zakaj se je obvezno služenje sploh ukinilo. ja zato, ker je vsak mladec za vsak ukaz nadrejenu grozil z atijem in mamico in advokatom. a bo zdej isto ? poležavat za 13 tednov grem jest tud. za 3k€ za povrh pa sploh.

  • abfall 18:41 14.maj 2021.

    Obljublja to taisti Tonin? "Podjetnik Joc Pečečnik toži Zavod za blagovne rezerve. Čeprav so maja potrdili in prevzeli skoraj dva milijona mask FFP2, mu namreč še vedno niso plačali 4,5 milijona evrov. Tega se sploh ne bi šel, če me ...prikaži veče pristojni z obrambnim ministrom Matejem Toninom na čelu ne bi izrecno prosili, pravi Pečečnik. Tonin pa ob tem pravi, da se Pečečniku iskreno opravičuje."

  • duc1 14:58 14.maj 2021.

    Tonin ti si zmešan,mamo pošlji v Irak,kjer verjetno rabijo maske za covid.