Slovenija
9322 ogledov

To vlada ponuja zdravnikom

Zdravniki Dejan Mijović
Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada bodo danes nadaljevali pogajanja o plačah. Pogovore nadaljujejo po tistem, ko je vlada sindikatom poslala še izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike. Sindikati so namreč želeli celotno vladno opredelitev do nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu.

Sindikati so vladni predlog po pogajanjih minuli teden ocenili kot pomanjkljiv, saj ne samo, da ni vseboval predloga za plačno skupino E1, ampak tudi ne za plačno skupno E3, medicinskih sester, in celotno plačno skupino J. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je namreč izhodišča namreč želel predstaviti zdravniškemu sindikatu Fides, ki je za 19. oktober napovedal stavko.

Kaj je vlada ponudila zdravnikom, ki sicer zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema, uradno še ni znano. Po neuradnih informacijah pa naj bi mladim zdravnikom ponudili največ štiri, večinoma pa tri plačne razrede več. Tisti zdravniki specialisti, ki so trenutno najvišje na plačni lestvici, pa bi dobili en plačni razred, a bi se odprla možnost napredovanja nad sedanjo najvišjo uvrstitev v 57. plačni razred. Pri tem naj bi bil v vse predlagane višje uvrstitve po neuradnih informacijah že vključen en plačni razred, dogovorjen s plačnim dogovorom za vse sindikate javnega sektorja.

V sindikatih zdravstva in socialnega varstva ob tem pričakujejo, da bodo pogajanja potekala tudi za plačno skupino E3, kamor spadajo medicinske sestre in zdravstveni tehniki, česar v predlogu, ki so jim ga posredovali z ministrstva, ni. Stališče vladne strani je namreč, da so z dogovorom novembra lani "rešili vse", a je bilo takrat veliko delovnih mest deležnih dviga zgolj za en ali dva plačna razreda in ostajajo še nekatere druge anomalije, je minuli teden pojasnila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar.

Komentarjev 15
  • marko256 06:56 13.oktober 2022.

    Naj začnejo že enkrat delat! Sploh ne prideš več do dohtarja. Pa zzs naj postane nedobičkonosna tako ne bodo omejevali posegov.

  • Ender3 14:18 12.oktober 2022.

    Kaj narediti, ko sta vlada in ministrstvo za zdravje talec FIDESa..? Se res, ne da upreti njihovemu izsiljevanju in pohlepu..Če se jim bo ustreglo, potem sledi spirala zahtev ostalih sindikatov, kar bi pomenilo začetek konca te vladne politike...

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 13:01 12.oktober 2022.

    Ranocelnikom dat ultimat, a boš delal za treenutno višino plače al pa čevelj in vrni ves vložek, ki si ga prejel za brezplačen študij, potem pa lahko greš kamor te je volja in te vzamejo!