Slovenija
387 ogledov

Časa zmanjkuje, še dober teden do stavke

Zdravniki Dejan Mijović
Tudi po drugem krogu pogajanj o zdravniških zahtevah znanega bolj malo.

Vladna stran ter sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides sta danes nadaljevala pogajanja o zdravniških zahtevah. Izjav za medije po koncu niso dajali, prav tako še ni znan termin naslednjega srečanja. Pogajanja o plačah v zdravstvu se bodo nadaljevala v sredo, ko se bodo srečali predstavniki vlade ter sindikatov zdravstva in socialnega varstva.

Kot gre razumeti, naj bi pred naslednjim krogom pogajanj, termin katerega sicer še ni znan, preučili danes izmenjane predloge. "Dali smo nekaj plačnih razredov, kar pač zmoremo," je o izhodiščih v petek sicer povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in dodal zgolj še, da se predlog nanaša na vsa delovna mesta za zdravnike in zobozdravnike, pri čemer so za mlade zdravnike ponudili več.

Po neuradnih informacijah STA naj bi vlada slednjim ponudila največ štiri, večinoma pa tri plačne razrede več. Tisti zdravniki specialisti, ki so trenutno najvišje na plačni lestvici, pa bi dobili en plačni razred, a bi se odprla možnost napredovanja nad sedanjo najvišjo uvrstitev v 57. plačni razred. Pri tem naj bi bil v vse predlagane višje uvrstitve po neuradnih informacijah že vključen en plačni razred, dogovorjen s plačnim dogovorom za vse sindikate javnega sektorja.

Danijel Bešič Loredan Slovenija Po sestanku: Nočejo "prati umazanega perila"

Zdravniki in zobozdravniki sicer zahtevajo izstop iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, a po besedah ministra to za vlado ni sprejemljivo. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je v petek na vprašanje, ali so se pripravljeni pogajati znotraj enotnega plačnega sistema, odgovoril, da "če se ne bi bili pripravljeni pogajati, sploh ne bi bili tu" in da so "vse možnosti odprte". Zdravniška stavka je sicer napovedana za prihodnjo sredo.

Izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike, so pred sredinimi pogajanji želeli tudi sindikati zdravstva in socialnega varstva. Predsednica Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je za STA potrdila, da so jih prejeli in da bodo do torka pripravili protipredlog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • munja 09:01 11.oktober 2022.

    Namesto priprav na stavko, se posvetite raje krajšanju čakalnih vrst! Navadni pohlepneži ste, ki vam v večini ni mar za ljudi, ampak samo za denar, sram vas je lahko. Ali sploh veste, kdo vam daje denar za plače, to so ...prikaži več v večini ljudje, ki delajo za mimimalca!!!

  • Kmodri 21:51 10.oktober 2022.

    iz tujine!

  • Kmodri 19:58 10.oktober 2022.

    Vse odpustiti in najeti zdravnike iz rumene. Pohlepneži!

Sorodne novice