Zdravje > Aktualno
16844 ogledov

Odgovor vlade hladen tuš za zdravnike

Zdravniki Dejan Mijović
Odgovor: Vlada Fides znova vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče. Zahteve zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema ne podpira.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada bodo danes nadaljevali pogajanja. Na pogajalski mizi bodo imeli vladni protipredlog, za katerega sindikati ocenjujejo, da je pomanjkljiv in bodo zahtevali dodatna pojasnila.

Sicer je vlada sprejela tudi izhodišča oz. odgovor na stavkovne zahteve Fidesa, s katerim se bo pogajala ločeno. Fides se namreč pripravlja na stavko, napovedano za 19. oktober. Kot je znano,  zdravniki in zobozdravniki vztrajajo pri zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema,

Sicer je prejšnji teden minister za zdravje Daniel Bešič Loredan ocenil, da je napoved stavke Fidesa preuranjena. Kot je dejal, si "ne zna predstavljati, kaj pravzaprav pomeni," zahteva Fidesa po iztopu iz enotnega plačnega sistema.

Hladen tuš za zdravnike je tudi odgovor vlade, ki je na dopisni seji sprejela izhodišča za pogajanja po katerih glavne zahteve, to je izstop iz enotnega plačnega sistema zdravnikov in zobozdravnikov, ne podpira.

"Vlada sindikat Fides znova vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče."

Vlada pojasnjuje, da se sistem financiranja zdravnikov in zobozdravnikov "zgolj zaradi tega" ne bi v ničemer spremenil, prav tako se zgolj zaradi izstopa iz plačnega sistema ne bi zvišal obseg sredstev za financiranje teh plač. Po mnenju vlade bi:

  • izstop ene (katerekoli) poklicne skupine oziroma poklicne podskupine bi povzročil zahteve po izstopu tudi drugih poklicnih skupin, s tem pa nepreglednost, posledično pa tudi neobvladljive finančne učinke in s tem poslabšanje javnofinančnega položaja;
  • zdravniki in zobozdravniki so odgovorni nosilci izvajanja zdravstvenih storitev, vendar so kot takšni del zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato je nujno, da je tudi ureditev plačila za delo vseh zaposlenih v zdravstvenem timu enotna.

 

Komentarjev 17
  • Avatar Leon
    Leon 17:53 05.oktober 2022.

    Sindikat in zdravniška zbornica z besedo ne omenjata načina za zmanjšanje čakalnih vrst in zmanjšanja umrljivosti med pacienti . Bo treba na ulice in jim povedati v kolikor tega ne slišijo .

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:46 05.oktober 2022.

    Naše zdravstvo je vse skupaj ena velika zmešnjava. Naj gredo malo v ASvstrijo pogledat kako imajo stvari urejene in naj povzamejo njihov vzorec, Saj ni treba na novo tople vode odkrivat. Hecno pa je, da vedno izsiljujejo in pogoje postavljajo ...prikaži več tisti, ki najbolje zaslužijo.

  • 4krogci 16:32 05.oktober 2022.

    en tak primer...pol leta nazaj sem imel pregled za operacijo kriznih vezi...datum ki mi je bil recen je bil v zacetku leta 2024..kao prej vse polno in ker ni prou nujno nujno pridem na vrsto sele takrat..khm ja ok sej ...prikaži več boli me ne fizioterapijo pa imel vmes ze...OK...nakar prejsni teden zazvoni telefon...na drugi strani pa: klicemo iz te in te bolnisnice v zvezi z vaso operacijo...em ja kaj se datum se oddaljuje? ma nene zaradi pohitritve postopkov, dovoljenja za povecanje operacij in ociscenje..