Slovenija
44676 ogledov

To zaradi podražitev ponuja vlada. Sindikati ogorčeni.

denar bankovci Profimedia
Pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Namesto uskladitve vrednosti plačnih razredov je vlada na današnjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja za javne uslužbence do 24. plačnega razreda ponudila enkratne draginjske dodatke. Sindkati so nad ponudbo ogorčeni, če vlada ne bo pristopila k reševanju obljubljenega, napovedujejo zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Vlada javnim uslužbencem do 24. plačnega razreda ponuja dodatnih 325 evrov regresa, regres bi za te plačne skupine torej znašal 1400 evrov, je po današnjih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Z enkratnim draginjskim dodatkom želi vlada pomagati najranljivejšim skupinam, je izpostavila Ajanović Hovnik. "Ob zavedanju tega, da se lahko razmere pozneje v jeseni še dodatno spremenijo, bi vlada potem ponovno ukrepala z enkratnimi intervencijami," je dodala.

Začetek iskanja rešitev pred dvema tednoma

Na uvodnem srečanju pred dvema tednoma so se vlada in sindikati dogovorili, da bodo takoj pristopili tudi k iskanju rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov. "V tem trenutku ocenjujemo, da to ni primerno," je odstop od te zaveze komentirala ministrica. 

Pojasnila je, da je zaradi nepredvidljivosti razmer, napovedane jesenske draginje in inflacije javnim uslužbencem bolje pomagati s poračunom regresa, kjer sta bruto in neto znesek enaka. "Če bi se jeseni razmere še dodatno poslabšale, bi vlada ponovno ukrepala z enkratnimi intervencijami," je pojasnila.

Nezadovoljstvo v obeh sindikalnih skupinah

Z odločitvijo vlade, da je usklajevanje plačne lestvice za zdaj umaknjeno z mize, so nezadovoljni v obeh sindikalnih pogajalskih skupinah. Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je dejal, da se na krovni ravni v pogajanjih pogovarjajo o plačilu za delo in ohranjanju realne vrednosti plačnih razredov in ne o draginjskih dodatkih. "Naše stališče je, da je treba nujno uskladiti vrednost plačnih razredov z inflacijo, morda tudi z delom produktivnosti," je dejal. Poudaril je, da so to usklajevanje na prvih pogajanjih določili kot prioriteto, s katero bodo zaključili do konca letošnjega septembra. "Razen, če je imela vladna stran figo v žepu," je dodal.

Podpredsednica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Irena Ilešič Čujovič je dejala, da s to ponudbo vlada "meša hruške in jabolka". Zagotovo živimo v časih, ko nas povišanje cen spremlja na vsakem koraku in je to treba nasloviti, meni. Dodaja, da to z enkratnim dodatkom ni možno. "Zakonska podlaga je jasna, usklajevanje plačne lestvice je tisto, do česar se moramo opredeliti, navsezadnje je to dolg prejšnjih vlad v zadnjih desetih letih," je poudarila.

Sindikati že omenjajo zaostrovanja

Ministrica je dejala še, da lahko s pogovori o uskladitvi vrednosti plačnih razredov začnejo takoj, a šele za naslednje leto in v povezavi s sistemskimi spremembami. K usklajevanju plač z inflacijo pa vlade zakonodaja ne zavezuje, prav tako ne vedo, kakšna bo letošnja inflacija, je dejala.

Počivavšek odgovarja, da so podatki o inflaciji znani. "Povezovanje usklajevanja vrednosti plačnih razredov pa po našem prepričanju pomeni zgolj zavlačevanje in odlašanje usklajevanja v neznano prihodnost, pri čemer je treba na vprašanje ohranjanja vrednosti kupne moči odgovoriti v tem trenutku," je poudaril.

Ilešič Čujovičeva meni, da ne gre zgolj za kršitev pogajalskega sklepa, ampak za kršitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Obe sindikalni strani od vladnih pogajalcev pričakujeta, da pridobijo drugačen mandat za pogajanja, sicer bodo "primorani" v zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Evro Slovenija Tako visok regres za javni sektor zahtevajo sindikati Plača Toliko bodo zvišali plače Slovenija Zaradi inflacije podjetja v Sloveniji že dvigajo plače

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • SamoResnica 08:36 05.julij 2022.

    Bistveno pri vsem je, da začnejo ljudje razmišljati kako pridejo do večjih dohodkov (tudi brez dela), ne pa kako bodo s šparanjem uspeli preživeti mesec. Obstajajo tudi druge opcije in alternative, ki nam lahko ustvarijo večje dohodke, samo mal moramo ...prikaži več biti odprti. Men ta dodaten popolnoma pasiven dohodek ustvarja trader.

  • joze95 06:01 05.julij 2022.

    Sindikati morajo biti navdušeni nad vlado dr. Goloba. V skupnem sozvočju ste pripravili delirij in zdaj juho pojejte do konca. Glavne jedi pa ne boste niti dobili, dokler modra Jerkičeva in Štrukelj ne bosta dala ukaza kaj narediti. Sedaj se ...prikaži več lepo sončita na Maldivih in razmišljata, kako se iz tega dreka izvleči! Prav jima je.

  • jakec1575 23:15 04.julij 2022.

    place so v javnem sekotrju v casu nizkih obrestnih mer in covida zrasle za 400€ bruto v povprečju. J skupino je treba spraviti na prezivetveno raven. drugace pa so eni 2 leti fino dobro ziveli. nizki racuni in krediti. cas ...prikaži več je, da se place dvignejo v trgovini. trgovski centri so dobicke dvignili za 60%, delavcu pa slabo place dvignili. delavci v trgovinah so eni izmed tistih z najvecjo dodano vrednostjo.