Slovenija
19 ogledov

Todorić prihaja, kdo odhaja?

mercator Anže Petkovšek
Mercator. Oktobra bo končano zmanjšanje števila zaposlenih za tisoč. Primerjava. Koliko jih bo še odpustil Agrokor? Preverili smo, kaj se je zgodilo v podjetjih, ki jih je Agrokor že prevzel.

"Agrokor sicer res močno stisne dobavitelje, a za delavce korektno poskrbi," so nam namignili novinarski kolegi s Hrvaške. Pri sindikalistih smo preverili, kako je bilo v podjetjih, preden jih je prevzel Agrokor in po tem.

V Bosni so zadovoljni

V letu 2007 je Agrokor prevzel Tisak na Hrvaškem in VF Komerc v Bosni in Hercegovini (BiH). V VF Komercu je Agrokor prevzel okrog 600 zaposlenih, ki so v času prevzema dobivali plače, nekoliko višje od minimalnih, regres se ni izplačeval, uprava nadur ni priznala. "Po nakupu podjetja s strani Konzuma ni niti en delavec ostal brez dela in nobena pravica se ni zmanjšala," je pojasnila Mersiha Beširović, predsednica sindikata delavcev trgovine BiH. Dodala je, da tudi bistvenega povečanja plač ni bilo, a so bili delavci s spremembo lastništva kljub temu zadovoljni.

Več kot tisoč zaposlitev

Danes ima Konzum v BiH okrog 2.600 zaposlenih, od tega je 1.400 članov sindikata. Z VF Komercem in drugimi jih je prevzel okrog tisoč, preostale so zaposlili na novo, ko so odpirali nove trgovske centre. Beširovičeva dodaja, da je Konzum sindikat sprejel kot enakovrednega partnerja in podpisal kolektivno pogodbo; izplačuje se regres in nagrada ob obletnici podjetja v višini 50 konvertibilnih mark (25 evrov).

Minimalna plača v podjetju (410 konvertibilnih mark) je sicer nizka, a višja od zakonsko predpisane; plača še nikoli ni zamudila niti za en dan, Konzum pa zaposlenim plačuje tudi zavarovanje, kar ni zakonska obveznost.

Niso lahki pogajalci

V letu 2005 je Agrokor v Srbiji prevzel družbo Dijamant iz Zrenjanina, ki proizvaja jedilna olja, margarine in majoneze. "Bilo je nekaj odpuščanj, ampak vse z ustreznimi odpravninami," se spominja Miodrag Bradonjić, predsednik pokrajinskega sindikata prehrambene industrije. "Agrokor je dosledno spoštoval vse podpisane kolektivne pogodbe, precej bolj kot v podjetju, ki ga je kupil naš domač podjetnik. Poleg tega spoštujejo sindikat," pravi Bradonjić, a opozarja: "Niso lahki pogajalci, to moram poudariti, in kot vsakega lastnika jih zanima profit."

Do recesije delili dobiček

Na Hrvaškem je leta 2005 Agrokor kupil mesno industrijo Pik Vrbovec in kmetijski kombinat Belje. "Pik Vrbovec ima danes nekaj sto več delavcev kot ob prevzemu; Agrokor je ogromno vložil v nove zgradbe, stroje in ekologijo," pravi Šimo Orešković, predsednik sindikata zaposlenih v kmetijstvu in prehrambeni industriji. V kombinatu Belje, kjer so pred prevzemom plače zamujale, se število zaposlenih ni bistveno spremenilo. "Kolektivni pogodbi, ki sta veljali ob prevzemu, sta se v obeh podjetjih uporabljali še naprej. Pred recesijo so delavci dobili tudi delež dobička. Plače so se v zadnjem obdobju nekoliko povečale, a ne bistveno," je pojasnil Orešković. Sindikalne predstavnice podjetja Tisak Dubravke Prpić nam ni uspelo dobiti.

Komentarjev 1
  • Lapanka 10:06 30.avgust 2013.

    Mercator so oz. je uničen. To kar so naredili iz nekoč dobre trgovine je res neverjetno. Sramota za našo državo, da so pustili uničiti tako pomembno blagovno znamko. Tako slabe ponudbe kot jo ima Mercator, tako visokih cen živil ne ...prikaži več vidiš nikjer. Mislim, da je čas da se ga res proda, če ga bo sploh želel kupiti. Sicer je v igri tale Agrokor, samo to ne vem če je ravno dobra ideja. Škoda no, ampak jaz se ne sekiram preveč, slovenske izdelke in boljšo punudbo imam še vendo v Tuševih trgovinah, ki so tudi cenovno dosti bolj ugodne kot pa mercatorjeve. Me res zanima kaj bo ostalo od tega Mercatorja?