Slovenija
11191 ogledov

Tokrat se "krivica" godi tistim v mestih

Upravna enota Linhartova
1/3
Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Na nekaterih upravnih enotah so za dokumente že dolge čakalne vrste.

V Grosupljem in Ljubljani se na prost termin čaka 26 dni, a pozor, gre za delovne dni, tako da bi nas v ponedeljek v Ljubljani za oddajo vloge za osebno izkaznico ali potni list naročili 4. maja. Kot so nam povedali po telefonu, je to termin na Tobačni ulici, medtem ko je prvi prost termin za Bežigradom že 14. aprila. Ko smo v spletni iskalnik za naročanje vtipkali krajevni urad Dobrova pa je bil prvi prost termin šele 17. maj.

Po drugi stran pa je cela vrsta upravnih enot, kjer sploh ni čakalnih dob. To so Brežice, Cerknica, Dravograd, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Laško, Lendava, Ljutomer, Mozirje, Murska Sobota, Nova Gorica, Ormož, Piran, Postojna, Radlje ob Dravi, Sevnica, Sežana, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Velenje, Zagorje ob Savi in Žalec.

Izmed teh sta Ljubljani najbližji Cerknica in Trebnje, okrog 50 kilometrov in 40 minut vožnje, v eni uri pa ste z avtom iz Ljubljane tudi v Trbovljah, Sežani in Idriji. Boste pa to težko naredili po službi, saj so v Cerknici uradne ure le ob sredah do pol šestih, v Trebnjem pa do šestih, ob ponedeljkih in torkih zapirajo ob treh.

Naročanje ni več obvezno, ampak je 

Naročanje od srede marca ni več obvezno, uvedeno je bilo zaradi epidemije, a v praksi je še vedno obvezno. "Nenaročene stranke bodo storitev lahko opravile le, če bomo imeli prosti termin oziroma bodo morale počakati na prvi prosti termin," ima na svoji spletni stran napisano večina upravnih enot. 

Upravne enote so zelo različno obremenjene, zato ob tem posebej poudarjamo, da za ureditev osebnih izkaznic, potnih listov in vozniških dovoljenj ne velja krajevna pristojnost, kar pomeni, da jih lahko državljanke in državljani uredijo na katerikoli upravni enoti v Sloveniji, ne nujno v kraju svojega bivališča.

Ministrstvo za javno upravo

"Praviloma so bolj obremenjena upravne enote v večjih mestnih središčih, kjer je več prebivalcev in več tistih, ki se vsak dan vozijo v to mesto na delo; posledično so na teh upravnih enotah tudi čakalne dobe daljše," so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Zanimalo nas je, zakaj takšne razlike po državi in kaj so storili, da bi se zmanjšale.

"Ker bo letos potekla veljavnost večjemu številu osebnih dokumentov državljank in državljanov, upravne enote že zaznavajo povečan interes strank. Da bi strankam zagotovili čim hitrejšo obravnavo, se je minister za javno upravo Boštjan Koritnik z načelnicami in načelniki upravnih enot dogovoril, da bodo glede na posebnosti svojega lokalnega okolja podaljšale uradne ure, za ureditev osebnih dokumentov pa bodo prav vse upravne enote po Sloveniji vrata odprle še na dva dodatna dneva – v četrtek, 31. 3., in v soboto 2. 4. 2022. Minister pa je upravnim enotam ponudil tudi dodatno tehnično, kadrovsko in finančno pomoč," so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

"Že pred tem pa smo ob zavedanju siceršnje kadrovske podhranjenosti upravnih enot, v okviru skupnega kadrovskega načrta jeseni 2021 zagotovili dodatnih 51 kvot za upravne enote. Na MJU smo sicer leta 2021 izdali vsega skupaj kar 99 soglasij za dodatne zaposlitve," so še dodali.

Analiza? Vsaka upravna enota je samostojna!

Zanimalo nas je tudi, ali imajo analizo obremenjenosti zaposlenih po upravnih enotah? Koliko vlog za osebne dokumente na primer sprejme en zaposleni na okencu v Ljubljani in koliko na primer v Mariboru, Murski Soboti in Brežicah?

"Analize opravljajo na vsaki posamezni upravni enoti, ki je samostojen organ državne uprave. Poudarjamo, da je organizacija in operativna izvedba dela v pristojnosti načelnika/načelnice ter vodstva posamezne upravne enote. Razlike v pripadu zadev se na upravnih enotah pojavljajo ves čas njihovega obstoja, posledično so okenca v veliki večini organizirana na način, da sprejemajo in zagotavljajo različne storitve, uslužbenci izvajajo različne upravne naloge z različnih upravnih področij. Uslužbenci, ki imajo manj osebnih listin (osebne izkaznice, potni listi, vozniška dovoljenja), imajo posledično več drugih nalog oziroma sprejemajo še druge vloge," pravijo na ministrstvu za javno upravo.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 13
  • bobubob 11:54 31.marec 2022.

    Jah, ljudje, če bi vedeli, koliko denarja je bilo zapravljenega za informatizacijo socialističnih upravnih procesov in koliko je bilo pri tem pokradenega... Danes je vse 'e', storitev pa počasnejša kot kdajkoli. Tule torej nekaj 'ne štima'. Ampak vse to smo ...prikaži večo si izvolili kar lepo sami. Levi leve, desni desne. Oboji pa so se na korito tako privadili, da so sklenili pakt - na naš račun. Poosamosvojitveni levičarji so stegovali tace po mojem kapitalu, t.i. desnica pa novem še po mojem zdravju..

  • Avatar Milan48
    Milan48 16:52 30.marec 2022.

    Lepo bi bilo, da bi ta novinar raziskal koliko dokumentov naredi zaposlena oseba na teh uradih (seveda skupaj s šefi) na npr.: mesec. Verjetno vsi (vse) delajo kot, da je beli štrajk. Mogoče čakajo, da bo od države (od našega ...prikaži več denarja) njim še kaj kapnilo za delovno uspešnost, skrajševanje čakalnih vrst, nevarnostjo covida, ... Če bi te zadeve prevzel zasebnih bi jih bilo najmanj 3/4 preveč!!!

  • Debora_McKnight 13:15 30.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎