Slovenija
5394 ogledov

Toliko bo treba za pokojnine primakniti iz proračuna

starejši upokojenci par Saša Despot
Pokojninski zavod v prvem polletju letos beleži skoraj 1,9 milijona evrov presežka, izhaja iz predloga zavodovega poročila za prvo polletje, ki ga bo danes obravnaval svet zavoda. Starostnih upokojencev pa je bilo več za 1,4 odstotka, kar je manj od načrtovanega povečanja.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je v prvem polletju zabeležil 2,577 milijarde evrov prihodkov. Prihodkov od prispevkov za socialno varnost ter drugih davkov in prispevkov je bilo za nekaj nad dve milijardi evrov, kar je več kot 50 odstotkov načrtovanih na letni ravni. Več sredstev od predvidenih je bilo tudi zaradi rasti števila zaposlenih in rasti bruto plač.

Skupni odhodki zavoda so znašali 2,575 milijarde evrov. V primerjavi s finančnim načrtom za letos so bila sredstva nižja na vseh glavnih postavkah, razen pri nadomestilih plač na področju invalidskega zavarovanja.

Zpiz ocenjuje, da bodo zlasti zaradi višjih davčnih prihodkov v primerjavi z načrtovanimi sredstva iz državnega proračuna za kritje razlike med prihodki in odhodki letos skoraj za deset odstotkov nižja od načrtovanih in bodo znašala nekaj manj kot 866 milijonov evrov.

Pred člani sveta bo tudi letno poročilo Kapitalske družbe za lani, ko je čisti dobiček poslovnega leta znašal 5,9 milijona evrov. Poleg tega bodo obravnavali poročilo štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada s področja spodbujanja zaposlovanja invalidov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • jakec1575 14:32 27.september 2018.

    za 866 mio € imamo letno prezgodaj upokojenih. To je dejstvo. prisparali so za 12- 15 let max. zivijo pa danes vsi 20-30 let. To pomeni, da razliko ob super navitih cenah nepremicnin, placujemo vsi zaposleni. In tudi zato je ...prikaži več pneto placa tako nizja od bruto. Mnoge izgorelosti pa niso rezultat intenzivnega dela, ampak slabe skrbi za svoje telo. Z izjemo bolezni zaradi dela. Če vse življenje zamahujes z roko in jes, vse, ceasr ne bi smel, je bolezen zagotovo tu. 80% vseh bolezni je zaradi obupne pr

  • Pepe007 13:48 27.september 2018.

    Spodbudno, problem pa je, da nam sistem kolikor toliko deluje samo, dokler je gospodarska rast. Ko se bo znižala, bodo spet luknje povsod.