Slovenija
134894 ogledov

Toliko boste za liter bencina in dizla odšteli v torek

Gorivo, črpalka Profimedia
V torek prihajajo nove (regulirane) cene pogonskih goriv. Kaj nas čaka na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa? Tu je odgovor.

Kot smo zdaj že vajeni, bomo po končanem dvotedenskem obdobju v torek dobili nove cene naftnih derivatov. Zadnja regulirana je bila sicer zaradi novoletnih praznikov izjemoma objavljena v sredo, 4. januarja. Obdobje trenutnih cen pa se bo zaključilo v torek ob polnoči, ko bodo v veljavo stopile nove (prav tako regulirane) cene. 

Kakšne bodo nove cene, je povsem natančno težko napovedati, saj pri regulaciji cen vlade Republike Slovenije vpliva precej dejavnikov. So pa kolegi iz spletnega časopisa Finance glede na gibanje cen dizla in bencina na mediteranskem trgu uspeli napraviti projekcijo, ki kaže na to, da se bo 95-oktanski bencin malce podražil, in sicer s trenutne cene (1,276 €/l) na 1,29 evra na liter. To bo še druga zaporedna podražitev bencina, če bo do nje seveda res prišlo. Še vedno pa je to nižja cena za liter bencina, kot je bila pred enim letom, torej še pred vojno v Ukrajini. 

Boljše novice za lastnike dizlov

Kako pa bo s ceno dizla? Trenutna cena dizla v Sloveniji na bencinskih črpalkah izven avtocestnega obroča je 1,483 evra na liter, pri dizlu pa imajo kolegi s Financ boljše novice kot pri 95-oktanskemu bencinu, saj bi se po projekcijah dizel moral poceniti za približno dober cent oz. bo cena zdrsnila na 1,47 evra na liter. To pa je že približno enaka cena, kot je dizel stal lani januarja, torej pred vojno v Ukrajini. 

Komentarjev 3
  • Pierre 17:24 15.januar 2023.

    Ja bomo vidli na pumpi kolk bo, ne razumem članka....

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 19:44 14.januar 2023.

    To pa ste strokonjaki, jasnovidci...