Popotnik
47559 ogledov

Pri sosedih cene goriva v nebo. Pri nas smo še poceni ...

Gorivo, Italija Epa
Ponekod cena bencina že 2,17 evra za liter!

Tudi krajši družinski izleti z avtom že dolgo niso več poceni. Kot smo pisali včeraj, je z današnjim dnem nova cena bencina 1,276 evra za liter, kar je 3,4 centa več kot doslej. Liter dizla se je podražil za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. 

Cene goriv se praviloma spremenijo ob torkih, tokrat so se zaradi praznikov spremenile izjemoma v sredo.  Točenje 50-litrov bencina je tako dražje za 1,7 evra, pri dizlu pa je razlika 80 centov. Še huje je pri sosedih, saj so cene ponekod višje od dveh evrov za liter ...

V Italiji pa cene v višave

Kot poroča Italijanska tiskovna agencija Ansa, so cene goriva tudi pri njih poskočile. Cene goriva v Italiji so bile še lanskega decembra nižje, ker je italijanska vlada znižala trošarine na bencin in dizel. Znižanje pa so z novim letom ukinili. 

Gorivo, Italija | Avtor: Epa Epa

"Tako je le v nekaj sekundah med 31. decembrom in 1. januarjem cena bencina, kot so ovekovečili na družbenih omrežjih, nenadoma spet začela rasti. In cena še kar narašča," pišejo pri Ansi. 

Samopostrežni servisi so po njihovih podatkih najcenejši, čeprav je na družbenih omrežjih zaznati, da so tudi številni samopostrežni servisi dvignili ceno bencina nad dva evra za liter. V Neapelju so denimo med najdražjimi distributerji tisti v središču mesta, ki za liter bencina zahtevajo 2,199 evra. Ali pa na na Eolskih otokih, kjer je danes cena bencina 2,17 evra za liter, dizla pa 2,21 evra.

kava Evro Svet Divjanje cen na Hrvaškem, medtem pa neverjetna poteza tega lokala Bencinska črpalka Slovenija Podražijo se vsa goriva elektrika Elektrika Pod streho Določene omrežnine za leto 2023. Bodo položnice višje?

Na italijanskih družbenih omrežjih se je zaradi res visokih cen začel pravi lov na najnižje cene. Povprečne cene bencina v samopostrežnih prodajalnih presegajo 1,8 evra na liter, cene dizla pa letijo proti 1,87 evra na liter. Na navadnih bencinskih črpalkah pa so cene bencina v povprečju 1,95 evra na liter, cene dizla pa 2,02 evra na liter.  

V primerjavi s povprečno ceno bencina v mesecu decembru ali danes, stane poln rezervoar v Italiji skoraj sedem evrov več. Nič bolje ni pri dizlu, kjer stane poln rezervoar 7,15 evra več kot decembra. 

Komentarjev 6
  • stromar 19:05 04.januar 2023.

    Liter bi moral biti okoli 3 eur

  • marko345 17:51 04.januar 2023.

    Ko bi vsaj ceno goriv za potrebe nautike dvignili na nivo Italije in razliko prenesli v proračun za plače zdravstvenega osebja. Bi bilo ogromno tega denarja.

  • tomislav3 11:53 04.januar 2023.

    Sosedje imajo dvakrat večje plače , kakor mi....kontrolo cen so ukinili, to je vse, razlogov za podražitev glede na ceno soda nafte pa ni...!