Slovenija
2866 ogledov

Toliko covidnega dodatka so prejeli študentje

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Preverili smo, koliko študentov in dijakov je bilo upravičenih do covidnega dodatka, ter koliko je ta znašal.

Dve leti nazaj smo se nahajali v primežu epidemije, ko so se zdravniki herojsko spopadali z boleznijo in z reševanjem življenj. Vseeno pa zdravniki niso bili edini, ki so pomagali v tem burnem času, na pomoč so priskočili tudi študentje in dijaki iz medicinskih ozadij. In čeprav so bili zdravniki ves ta čas deležni covidnih dodatkov za delo med epidemijo, študentje in dijaki na začetku niso bili.

Obrnili smo se na Upravo republike Slovenije za zaščito in reševanje, saj nas je zanimalo, koliko študentov in dijakov je bilo upravičenih do covidnega dodatka, ter koliko jih je ta dodatek že prejelo.

Dijaki in študentje tudi upravičeni do dodatka

Kot so nam pojasnili, so bili študentje in dijaki, ki so pomagali z delom med epidemijo, po 77. členu Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (PKP10) upravičeni do covidnega dodatka.

Omenjeni člen zakona je slednji: Pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč, ter dijakom in študentom, ki so vključeni ali vpoklicani k opravljanju nalog pomoči pri celostni oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah in pri izvajanju mobilnega testiranja in cepljenja, pripada dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve v višini do 30 evrov dnevno, in sicer:

10 eurov za opravljanje nalog do 4 ure,

20 eurov za opravljanje nalog od 4 do 8 ur in

30 eurov za opravljanje nalog več kot 8 ur.

Do dodatka je bilo upravičenih okoli 12 tisoč dijakov in študentov.

Način izplačila

Zdravstvene ustanove, kjer so bili študentje oziroma dijaki ta čas zaposleni, so URSZR posredovale e-račun, "po opravljeni finančni kontroli" pa so se nato zdravstveni ali socialno-varstveni ustanovi izplačala sredstva iz prehodno potrjenega zahtevka. Ustanove so nato dodatek izplačale neposredno na račun upravičenca.

Zahtevke po izplačilu je poslalo 219 zdravstvenih ali socialno-zdravstvenih ustanov. Z izplačili pa so že začeli in bodo izplačani do konca leta.

Kolikšen je znesek dodatkov?

Kateri študent oziroma dijak je prejel najvišji covidni dodatek, nam niso zaupali, saj s temi podatki razpolagajo le zdravstvene ustanove, kjer je bila oseba zaposlena.

Do sedaj je URSZR prejel "12.396 popolnih zahtevkov za upravičence ter zahtevke Rdečega križa Slovenije in Gasilske zveze Slovenije za vpoklicane pripadnike sil za zaščito, reševanje in pomoč za izplačilo dodatka." 

Skupni znesek potrjenih zahtevkov znaša 2.537.413,59 evra.

Pri tem je bila ena oseba šteta tudi večkrat, saj je večina ustanov podajala zahtevke na mesečni ravni.

covid-19 test Zdravje Zaskrbljujoče ugotovitve o covidu-19 Covid-19, koronavirus Hrvati potrdili Zdravje Koronavirus leta 2021 številka 1 med posameznimi vzroki za smrt Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Raziskava Zdravje "To nam jasno pove, kakšno breme je ta bolezen pustila družbi"
Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 08:18 23.november 2022.

    To je seveda bolje kot nič, je pa sramota, da so razni predstojniki klinik in podobne administrativne riti dobivali tisoče evrov dodatka, pa niso nikoli bili v stiku s Covid pacienti.. Neka strežnica npr.,,ki je te bolnike umivala in ki ...prikaži več ji kovid dodatek ni prebil meje minimalne plače pa ni dobila nič !! Še ena svinjarija Janezove vlade in "stroke"..