Zdravje > Aktualno
574 ogledov

"To nam jasno pove, kakšno breme je ta bolezen pustila družbi"

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana
Vsak četrti oboleli za covidom-19 tudi po enem letu čuti posledice, so sporočili nemški znanstveniki. "To nam jasno pove, kakšno breme je ta bolezen pustila družbi."

Običajno gre za kronično utrujenost in izčrpanost, težave s koncentracijo in spominom, kar vpliva na njihovo zdravje in delovno sposobnost.

Rezultati nemške raziskave so bili opravljeni med 12.000 ljudmi, starimi od 18 do 65 let, okuženimi s koronavirusom v zvezni deželi Baden-Württemberg.

Omikron cepljenje testiranje Rekord Zdravje Covid-19 pri nas: Neverjetno kolikokrat se je okužil

Nekdanji bolniki so se najbolj pritoževali nad težavami z dihanjem, zasoplostjo, motenim vohom, ter anksioznostjo in depresijo.

Več kot 20 odstotkov sodelujočih v raziskavi, objavljeni v The British Medical Journal, se je pritoževalo nad enim od omenjenih simptomov. "Čeprav smo vedeli za to, smo bili vseeno presenečeni nad ugotovitvijo, koliko mladih, ki so covid sprva preboleli brez večjih zapletov, je podvrženih tveganju za daljši covid," je povedal vodja raziskave Winfried Kern iz Univerzitetnega medicinskega centra  v Freiburgu.

"To nam jasno pove, kakšno breme je ta bolezen pustila družbi," je dodal Raphael Peter z Univerze v Ulmu. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi škotski znanstveniki. Po podatkih obsežne študije, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Nature Communications, zajela pa je 33.281 ljudi s Škotske s pozitivnimi rezultati na covid, so nekateri poročali o simptomih po 12 ali celo po 18-mesecih.

cepljenje covid-19 slovenija Zdravje Raziskava v Sloveniji: dolgotrajni covid-19, ki se vleče še mesece

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:19 25.oktober 2022.

    a dejte no mir , pir, klobase in kajenje pa nobenih. dejte nehite srat, je če boste še vedno gonili to mantro in jim dajal potuho bodo še bolj jamral, in dobival neke podpore.

Sorodne novice