Slovenija
2428 ogledov

Toliko ljudi na volitvah ne bo smelo voliti!

volitve Slovenija volišče Epa
Tisti, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ne bodo mogli voliti.

Državna volilna komisija (DVK) je na seji 24. marca sprejela odločitev, da bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, lahko glasovali po pošti ali na domu. Vendar pa morajo najpozneje do 20. aprila do polnoči okrajni volilni komisiji oddati vlogo za glasovanje na domu in priložiti ustrezno potrdilo glede okužbe. 

Tisti, ki se bodo okužili po 20. aprilu, ne bodo mogli voliti 

To pa pomeni, da tisti, ki se bodo s koronavirusom okužili 21., 22., 23. in 24. aprila, ne bodo mogli voliti. Kot je znano, število okužb v zadnjih tednih ponovno narašča in na današnji dan je aktivno okuženih skoraj 38 700 ljudi, v zadnjih štirih dneh pa se je okužilo okoli osem tisoč ljudi. 

DVK: "Zdravstvena stroka našemu predlogu ostro nasprotovala"

"Služba DVK je predlagala sklep, v skladu s katerim bi DVK predlagala vladi, da z ustreznim aktom določi izjemo, ki bi volivcem v izolaciji omogočila prihod na volišče med 17. in 19. uro," pojasnjujejo na DVK, ki jo vodi Dušan Vučko. 
"A ker je zdravstvena stroka temu odločno nasprotovala - z argumenti, da za tiste v izolaciji (razen nujnega obiska pri zdravniku) ne sme biti nobenih izjem, zaradi katerih bi smeli zapustiti svoja bivališča, je bil omenjeni predlog umaknjen s seje."

Praksa iz tujine je medtem drugačna, tako v Nemčiji kot na Portugalskem, kjer so bile volitve v času bistveno bolj nevarne različice od omicron. V Nemčiji, kjer so bile volitve med pandemijo septembra 2021, so za vse okužene omogočili, da se do 3. ure popoldan na dan volitev prijavijo za oddajo glasu po pošti. Na Portugalskem so v času volitev izdali priporočilo, da okuženi volijo med 18.00 in 19.00 uro, neokuženi pa pred tem.

 

Komentarjev 5