Slovenija
57 ogledov

"Toliko o skrbi za bolnike"

Vročina Boštjan Tacol
UKC Ljubljana. Medtem ko so se avgusta bolniki kuhali v vročini, je sektor tehničnega vzdrževanja dobil sodobno hlajenje. Hlajenje sob. Stalo bi milijon, ki ga nimajo. Obnavljajo pa kuhinjo za osem milijonov.

Ljubljana. “Ob nedavni hudi vročini so mediji in varuh človekovih pravic veliko pisali o nemogočih razmerah za bolnike in zaposlene v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Vzdrževalci iz tehničnih služb pa so nam povedali, da je bila v času hude vročine brez težav kupljena sodobna oprema za objekt tehničnih služb na Zaloški cesti 14,” v anonimnem pismu pišejo zaposleni ljubljanskega UKC.

"Popolna aroganca"

Pisci anonimke razkrivajo, da so dobile hladilne naprave “vse pisarne, tajnice, razni referenti in vzdrževalci celo v delavnicah, čeprav se tam zadržujejo malo časa”. Da bo po njihovem mnenju “aroganca polna”, pa je šefica tehničnih služb Maja Mazej pred časom vratarju tehničnih služb odobrila nakup sodobne klimatske naprave, čeprav naj je prostor sploh ne bi potreboval. Naprava je bila nameščena, “ker si je človek, ki tam dela, to pač zaželel”, so zapisali in dodali, da ko so montirali sodobne hladilne sisteme v tehničnih službah na Zaloški cesti, so njim “po klinikah v posmeh nabavili ventilatorje. Toliko o skrbi za bolnike.

Le za pisarne in delavnice

V UKC, ki ga vodi Simon Vrhunec, nameščanja sodobne hladilne opreme v tehničnem sektorju poleti, ko so se pacienti kuhali v bolniških sobah, niso zanikali. V svoj zagovor so zapisali, “da je sistem, ki je bil nameščen, primeren samo za pisarne in delavnice in ne za bolnišnično zdravstveno dejavnost”. Zanimivo je, da so tudi javno naročilo na podlagi projektne dokumentacije sicer iz leta 2003 izpeljali bliskovito (če v odgovorih niso zamolčali prej neuspešnih poskusov). Od objave v začetku aprila do izbire ponudnika sta minila le dobra dva meseca.

S sodobnim hladilnim sistemom, ki je stal nekaj evrov manj kot 20 tisočakov, so opremili devet prostorov. Od tega je četrtina površin z novim hladilnim sistemom pisarn, preostalo so delavnice, so priznali v UKC Ljubljana in dodali, da so hlajenje namestili predvsem zaradi delavnic, saj v njih servisirajo tudi opremo, ki vsebuje zdravju škodljivo živo srebro, ki intenzivno izpareva pri višjih temperaturah. Pojasnili so tudi, da je za meritve in kalibracijo opreme prav tako “potrebno stabilno temperaturno območje”. Kako z opremo, iz katere pri višjih temperaturah izpareva živo srebro, varno ter za bolnike in osebje neškodljivo delajo v nehlajeni stavbi bolnišnice, niso pojasnjevali.

Vroče celo avtomatu

Potrdili so, da je bilo hlajenje nameščeno tudi v vhodni avli Zaloške ceste 14 (torej pri vratarju, kot so razkrili anonimneži). Hlajenje je tu potrebno, je razbrati iz pojasnil UKC, ker so tam “informacijski pult, centralni sistem za tehnično varovanje zgradbe in avtomat s pijačami, ki je tudi že zagorel”. A pobude naj ne bi dala Mazejeva, temveč komercialni sektor, tehnično-vzdrževalne službe, ki jih vodi, pa naj bi prispevale polovico stroška – to je 500 evrov.

Komentarjev 3
  • 1111 16:24 12.september 2011.

    ...kdaj bo nehal bit slovenski narod OVCA???

  • stela 10:16 12.september 2011.

    in kje je zdaj kdo, ki bo Maji pa Simoni pa še komu v umazan ksiht povedal kar jim gre in jih za nečloveška dejnaja kaznoval???????? upam vsaj, da niso skozi umazana usta pred leti izrekli hipokratove prisege....cja, direktor jo ...prikaži več je zihr in če se hladi posredno pač paše v isti koš. Mogoče bi blo pa fajn da bi vsi ti odgovorni naslednje leto v najhujšem vročinskem valu malček zboleli....ok, ne prehudo, da ne bojo rekl da sem škdooželjna, ampak ravn tolk, da bi se ene 14 dni pacal tam v sobah...sramota!!!

  • vrtnica 08:57 12.september 2011.

    sramota, razmere v bolniških sobah v ukc lj so katastrofalne,neznosna vročina npr. 7.nadstropje direktno sonce.V Italiji bolnišnica blizu Milana,vse sobe klimatizirane,dva bolnika v sobi z lastno kopalnico,ampak za vse bolnike enako,to ni nadstandart,ampak povsem normalno .