Slovenija
2997 ogledov

Toliko piva letno spije Slovenec

Pivo Profimedias
Prvi petek v avgustu je svetovni dan piva, praznik, posvečen hmeljarjem.

Po podatkih NIJZ je prebivalec Slovenije, star 15 let ali več, v letu 2017 povprečno popil 92 litrov piva. Povprečna količina piva se v zadnjih letih ni bistveno spremenila. 

Od leta 2010 se je število podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo piva, povečalo. Pred tem jih je bilo 13, trenutno pa je v Sloveniji 61 podjetij, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, ki zaposlujejo okrog 660 ljudi, kar je 0,07 odstotka vseh delovno aktivnih v Sloveniji. 

Slovenija več piva izvozi kot uvozi, in sicer za 34 milijonov evrov piva se izvozi, za 28 milijonov pa uvozi. Največ se izvozi na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino ter Italijo, uvozi pa iz Avstrije, Češke in Hrvaške. V obdobju od maja do avgusta se opravi več kot 50 odstotkov celoletnega izvoza in nekaj manj kot 50 odstotkov celoletnega uvoza. 

V trgovini je bilo za pol litra piva, izdelanega v Sloveniji, odšteti približno 90 centov, v gostinskih lokalih pa 2,8 evra. 

Lanska letina hmelja je bila zelo dobra. Slovenski pridelovalci so pridelali približno 3000 ton hmelja, kar je največ od leta 1998 in skoraj za polovico več kot v 2017. Slovenija je v evropskem merilu na tretjem mestu med pridelovalkami hmelja. Izvozimo ga za 26 milijonov evrov, uvozimo pa samo desetino te vrednosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5