Slovenija
15014 ogledov

Toliko smo zaslužili s posojilom Grčiji

evro, evri, štetje, denar
1/2
Shutterstock
Kaj se dogaja s 264 milijoni evrov, ki smo jih posodili Grčiji?

Ko je Slovenija pred slabimi sedmimi leti odobrila posojilo Grčiji, je takratni minister za finance Franc Križanič dejal, da bo to dober posel za Slovenijo. Mnogi drugi so menili, da tega denarja ne bomo nikoli več videli. Kdo je imel prav?

"Od leta 2010 do 31. oktobra letos prejeti prilivi iz naslova obresti znašajo 21.294.352,72 evra," so nam povedali na ministrstvu za finance. 

Grčijo je bilo treba pred bankrotom rešiti, še preden je EU vzpostavila mehanizem za reševanje držav v finančni krizi, zato so ji denar posodile države članice. "Grčija je črpala 52,9 milijarde evrov bilateralnih posojil držav območja evra. Delež Slovenije v celotnem črpanju posojil Grčiji znaša 0,498 odstotka, kar v znesku predstavlja 263.684.711 evrov," pravijo na ministrstvu za finance.

Posojilo Grčiji naj bi bilo dokončno odplačano 15. septembra 2041. Gre za 30-letno posojilo z desetletnim odlogom plačila glavnice. Prvi obrok glavnice bo tako zapadel 15. junija 2020.

Minister za finance Franc Križanič je takrat napovedal, da bo posojilo Grčiji za Slovenijo dober posel. Obrestna mera tridesetletnega posojila je trimesečni euribor plus 0,5 odstotka. Za danes ne tako nizka obrestna mera, a leta 2010 in 2011 je lahko vsako gospodinjstvo za enoletni depozit dobilo dvakrat ali trikrat višjo obrestno mero. 

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Franc Križanič, še ne razmišljajo o tem, d | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Denar, ki smo ga posodili Grčiji, smo si glede na trenutno veljavno obrestno mero izposodili dvajsetkrat dražje. Povprečna obrestna mera, ki jo država plačuje za kredite, ki jih je vzela, je namreč 3,7 odstotka, medtem ko Grčiji računamo 0,5-odstotni pribitek na trimesečni euribor. Ker je ta negativen, se odšteje od pribitka, tako da je trenutna obrestna mera, ki jo računamo Grčijo, 0,171 odstotka. 

"V primeru da je euribor  negativen se to upošteva pri izračunani obrestni meri. Za obrestno obdobje ki se konča 15. 12. 2017, znaša trimesečni euribor -0,329 odstorka, skupna obrestna mera tako znaša 0,171 odstotka," so pojasnili na ministrstvu za finance. 

Obresti pridejo vsake tri mesece

"Obresti iz naslova danega posojila Grčiji prejemamo trimesečno in jih evidentiramo med prihodke iz naslova obresti. Doslej, torej od leta 2010 do 31. oktobra letos, prejeti prilivi iz naslova obresti znašajo 21.294.352,72 evra. Obrestna mera in formula za izračun sta za vse države enaki. Obresti Grčija plačuje četrtletno (vsakega 15. marca, 15. junija, 15. septembra in 15. decembra), obrestna mera pa znaša 3M euribor + 0,5 odstotka," so pojasnili na ministrstvu za finance. Zadnje nakazilo obresti je bilo slabih 230 tisoč evrov. 

Slovenija 22.08.12, denar, evri, bankovci, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Prejete obresti niso namenski prihodki, kar pomeni, da se stekajo v integralni proračun.

Slovenija najbolj izpostavljena evropska država

"Za Slovenijo, ki pozorno spremlja dogajanja v zvezi z Grčijo, je zelo pomembno, da se pri pripravi kakršnihkoli novih predlogov za reševanje vprašanja vzdržnosti grškega dolga upošteva visoko breme nekaterih članic območja evra. Slovenija je namreč po deležu BDP po podatkih Eurostata med članicami območja evra do Grčije še vedno najbolj izpostavljena. Veseli nas, da so finančni ministri območja evra na junijskem zasedanju v Bruslju potrdili zaveze iz maja lani, v skladu s katerimi bodo pri pripravi kakršnihkoli novih predlogov za reševanje tega vprašanja upoštevali to breme," so pojasnili na ministrstvu za finance.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • creditunion 10:54 09.april 2019.

    Ali potrebujete posojilo ali pomoč pri financiranju? nudimo posojila za 3% na leto. pišite nam preko e-pošte creditunionloans@outlook.com, za posojilo, smo na voljo tudi na Whatsapp preko; +15617051922.

  • matermila 08:35 30.november 2017.

    Alioness,preberi: Denar, ki smo ga posodili Grčiji, smo si glede na trenutno veljavno obrestno mero izposodili dvajsetkrat dražje. Povprečna obrestna mera, ki jo država plačuje za kredite, ki jih je vzela, je namreč 3,7 odstotka, medtem ko Grčiji računamo 0,5-odstotni ...prikaži več pribitek na trimesečni euribor.

  • matermila 08:27 30.november 2017.

    Alioness,nihče ne služi na Grkih.Če si prebral članek,potem vidiš,da smo si mi sposodili denar za posojilo Grkom,po znatno višji obrestni meri,kot jo prejemamo od njih.Tako da tu pušimo mi,ne Grki.Novinar si je zastavil vprašanje,na katerega ne vidim odgovora,zato bi ga ...prikaži več prosil za podrobnejšo analizo stanja kredita(koliko na leto mi popušimo-koliko plačamo mi obresti več,kot jih dobimo od Grkov).