Slovenija
36826 ogledov

Zavarovalnici vsako leto po nepotrebnem plačate prek sto evrov

denar euro štetje
1/12
Profimedias
Sploh veste, da vam stanovanja najverjetneje ni treba zavarovati?

"Da sem lahko pri banki najel hipotekarno posojilo za nakup stanovanja, je bil eden od pogojev njegovo zavarovanje in vinkuliranje zavarovalne police v korist banke. Ponudbo sem preveril pri številnih zavarovalnicah, cena je znašala med 100 in 130 evri, le pri eni so me opozorili, naj preverim, ali ni morda zavarovan že blok," nam je pisal bralec, ki pravi, da mu stanovanja zaradi nasveta prijaznega zavarovalničarja ni bilo treba zavarovati.

"Prepričan sem, da velika večina ljudi tega ne ve," je še zapisal bralec, ki pojasnjuje, da je upravnika bloka zaprosil za zavarovalno polico, ki jo je nato skupaj s podatki o stanovanju posredoval zavarovalnici. "V naslednjih dneh so mi na dom poslali vinkulacijo v korist banke, pri kateri sem najel posojilo."

Prodajajo se le kakovostnejše nepremičnine, zato bi lahko bil padec cene kvadrat | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

blok Slovenija Prebivalci stanovanjskih blokov bi tako lahko prihranili, a jim upravnik ni dovolil

Da ljudje s tem niso seznanjeni, dokazujejo tudi pojasnila zavarovalničarjev, upravnikov in bankirjev.

Iz SPL, enega največjih slovenskih upravnikov, kjer upravljajo v več kot tisoč stavbami, so nam sporočili, da stanovanjskih blokov, ki ne bi bili zavarovani, sploh ne upravljajo.

slovenija 10.05.11, zavarovalna polica, avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje, p | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Stavb, ki niso zavarovane, naša družba ne upravlja, razen nekaj redkih izjem, kjer so imeli lastniki zavarovanja urejena individualno in smo zadeve lahko urejali le sukcesivno ob izteku njihovih individualnih polic," pravijo.

Vse sklenjene police za zavarovanje stavb ima SPL na razpolago na njihovem spletnem portalu, do katerega imajo lastniki stanovanj dostop z individualnim uporabniškim imenom in geslom. Če si lastnik dostopa do portala ni uredil, mu polico posredujejo po elektronski ali navadni pošti.

Ali za potrebe hipotekarnega posojila sprejmejo tudi vinkulacijo zavarovalne police, s katero je zavarovan stanovanjski blok, smo vprašali tudi nekatere bankirje.

Delilnik toplote Ogrevanje Slovenija Delitev stroškov za ogrevanje: to so novosti v tej kurilni sezoni

V NLB so odgovorili pritrdilno, sporočili pa so nam še, da imajo trenutno 5,3 odstotka škodnih zavarovanj pridobljenih od upravnikov, preostali delež škodnih zavarovanj pa je pridobljen za posamezno stanovanje.

Če je zavarovalna osnova ustrezna, zavarovanje bloka zadostuje tudi za najem posojila v Unicredit banki. Podobna pravila veljajo pri SKB.

Nepremičnine | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zavarovalničarji so pri odgovorih malce bolj zadržani. Razumljivo, posla s premoženjskim zavarovanjem pač nočejo izgubiti.

V Adriatic Slovenici lastnikom stanovanj omogočajo, da se lahko prek police, s katero je zavarovan stanovanjski blok, vinkulira posamezne dele zgradbe. Takih primerov imajo le nekaj na mesec, pravijo.

Tudi v Zavarovalnici Sava poudarjajo, da imajo takšnih primerov, glede na število sklenjenih zavarovanj, izredno malo. Poudarjajo, da strankam, ki so vključene v skupinsko zavarovanje etažne lastnine preko upravitelja, izdajo vinkulacijsko potrdilo v korist banke, če to zahteva.

stanovanja Ministrstvo odgovarja Slovenija Stanovalci znajo sami upravljati svojo stavbo, ukinite upravnike

Podobno ravnajo tudi v Zavarovalnici Triglav, kjer pa dodajajo, da imajo letno kar precejšnje število polic, po katerih je zavarovan celoten stanovanjski blok, in ki so v sorazmernem deležu vinkulirane v korist posamezne banke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ode 16:48 10.november 2017.

    Isto je s kaskom za avtomobile. Nekateri imajo kasko zavarovan avto tudi 10 let in več. Ne vedo pa, da premijo plačujejo na osnovi cene NOVEGA avtomobila in mislijo, da bodo od zavarovalnice zato dobili NOV avto, če starega razbijejo. ...prikaži več V resnici pa bodo dobili povrnjeno škodo na osnovi Eurotax ocenjene vrednosti avtomobila, ki je po 10 letih praktično 0 (nič).

  • Anza 19:27 09.november 2017.

    Preko upravnika je zavarovana zgradba, ni pa zavarovana oprema. Res se nekatera kritja podvajajo, ne drži pa, da so individualna zavarovanja v celoti nepotrebna.

  • Avatar Leon
    Leon 16:21 09.november 2017.

    Zakaj mislite ,da nas samo zavarovalnice lupijo ? Kaj pa PS ,SŽ,AP .............vsi nam kasirajo nekakšne DOPLAČILNICE po 15 in več centov ,ki potem poniknejo UZELA JIH MAGLA . Bil sem pozoren na zbiranje prispevkov na pokopališčih v imenu zmanjšanja ...prikaži večja onesnaženja okolja ? ? Menda so nabrali za 35.000€ ! In kam je odšel denar ? Tistim ,ki so najbolj potrebni ............je bil uradni odgovor po medijih ! Tako se to ne dela ,to je kraja dragi moji .NE DAM NITI CENTA VEČ ..................NIKOMUR